Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Projekti

Uspešno zaključili projekt Model M Slovenija

Uspešno zaključili projekt Model M Slovenija

6.3.2018

»Smo najboljša verzija sebe, ki je potem lahko uspešna v vsem«

Včeraj, 5. 3. 2018, se je z zaključno prireditvijo – predstavitvijo kariernih in poslovnih načrtov mladih - zaključilo usposabljanje brezposelnih za podjetništvo, nevladništvo in aktivno iskanje zaposlitve, ki je v okviru projekta MODEL M Slovenija potekalo v prostorih regionalnega partnerja projekta - Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine v Novem mestu. V usposabljanje je bilo od 29. januarja 2018 pa vse do 5. marca 2018 vključenih 16 mladih oseb iz Dolenjske in Bele krajine. Povezali so se s podjetniki, nevladniki in dosedanjimi udeleženci projekta ter tako spoznali in izvedeli veliko informacij, ki so pri iskanju zaposlitve nujne.

Model M Slovenija pomeni biti mlad in biti vzor drugim, kako inovativno najdeš zaposlitev ali ustvariš svojo lastno. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino. Traja od 1.8.2016 do 15.9.2018, z njim pa želi nosilec projekta, IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju z regionalnimi partnerji v sedmih statističnih regijah za večjo zaposljivost in zaposlenost usposobiti vsaj 140 in pomagati zaposliti vsaj 32 mladih.

Mladi so ob zaključku usposabljanja v Novem mestu pripravili tudi predstavitven bilten vključenih udeležencev, poimenovan Mbuk, v katerega so v uvodu zapisali naslednje izkušnje s programom usposabljanja: »Včasih preprost »hvala« ni dovolj, da bi nekomu izrazili svojo hvaležnost. In ekipa Inštituta IRDO je eden izmed takih primerov. Večina nas je prišla v Model M po nove izkušnje in v želji širjenja obzorja, mislim pa, da smo vsi dobili mnogo več. Pri marsikom od nas so predavatelji dregnili v skrite rane, v ovire čez katere nam še ni uspelo priti, v kotičke našega uma, ki ga morda še nismo odkrili. Dali so nam zagon, znanje in možnost, da lahko naredimo drugače, voljo na poti do uspeha, občutek, da je samostojna pot zabavna in svobodna, a pot do tja je zahtevna in naporna. Z nami so delili znanje in izkušnje, nas pogosto silili, naj razmišljamo dlje in širše, naj ne ostajamo v svoji coni udobja in naj se osvobodimo vse prtljage, ki nas vleče nazaj na poti do uspeha, ter da naj bomo pogumni in naj ne pozabimo na svojo intuicijo. Poslušati sebe, to smo slišali večkrat. Zaupati sebi in svojim občutkom, ker je to tista prava pot. Uspejo tisti, ki verjamejo vase, in v to, kar lahko ponudijo drugim. Ljudje, ki se cenijo in verjamejo vase, bodo uspeli. Zato tisti mali hvala ni dovolj, ker smo zaradi vas dobili toliko novih možnosti, da gradimo na sebi in se izboljšujemo in smo najboljša verzija sebe, ki je potem lahko uspešna v vsem. Hvala, ker ste nam to omogočili in nam dali možnost poslušati tako super ljudi. In hvala za vse pojedine, nasmehe, objeme, brce v rit, komentarje in spodbude. Bila je prijetna, zanimiva, zabavna izkušnja in verjamem, da nam bo vsem uspelo početi tisto, kar nas veseli. Srečno in pogumno drage umetnice in umetnik. (VESNA PLAVEC)«

Naslednje usposabljanje mladih brezposelnih bo potekalo v prostorih Območne Obrtno-podjetniške zbornice Kranj, Cesta Staneta Žagarja 37, Kranj, od 19. marca do 18. aprila 2018, informativno srečanje z mladimi pa bo jutri, 7. marca 2018, ob 10. uri v prostorih Zavoda RS za zaposlovanje – Urad za delo Kranj, Šuceva ulica 23, Kranj.

Vsi zainteresirani se lahko prijavijo preko FB in spletne strani projekta Model M Slovenija ali pa poiščejo dodatne informacije na svoji enoti Zavoda RS zaposlovanje, ki je podporni partner projekta, oz. pri organizatorju projekta Inštitutu za razvoj družbene odgovornosti IRDO. Udeležba je za mlade brezplačna, število udeležencev je omejeno na največ 30 v posamezni regiji. Na ta način se vzpostavlja model sodelovanja, po katerem bodo lahko v regiji partnerji kasneje sami večkrat letno izvajali izobraževanja za mlade brezposelne.

 

Dodatne informacije:  

  • mag. Anita Hrast, direktorica inštituta IRDO in vodja projekta,

 anita.hrast@irdo.si, 031 344 883

  • dr. Martina Rauter, strokovna sodelavka,  

martina.rauter@irdo.si  

 

Spletno mesto projekta:  www.model-m.si

FB: https://www.facebook.com/modelmslovenija/  

 

Nosilec projekta:  

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO),  

Preradovičeva ulica 26, 2000 Maribor

www.irdo.si , info@irdo.si

Nazaj