Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sprejeta je uredba o prostem pretoku neosebnih podatkov

Sprejeta je uredba o prostem pretoku neosebnih podatkov

20.11.2018

Svet Evropske unije je 9. 11. 2018 potrdil reformo, s katero bodo odpravljene ovire za prosti pretok neosebnih podatkov v EU. Z novimi predpisi naj bi se okrepila podatkovno gospodarstvo in razvoj tehnologije v vzponu, kot so čezmejni avtonomni sistemi in umetna inteligenca. Začasni dogovor z Evropskim parlamentom je bil sklenjen 19. junija 2018.

Z reformo bodo odpravljene vse omejitve glede lokalizacije podatkov, ki so jih države članice določale v zvezi z geografsko lokacijo za shranjevanje ali obdelavo neosebnih podatkov, razen če take omejitve upravičujejo javnovarnostni razlogi. Organi držav članic bodo še vedno imeli dostop do podatkov, tudi takrat, ko bodo lokalizirani v drugi državi. Dostop do podatkov bi lahko na primer bil potreben za regulativne ali nadzorne namene.

Uredba predvideva tudi pripravo kodeksa ravnanja, ki bi uporabnikom storitev obdelave podatkov olajšal zamenjavo ponudnika storitev ali preselitev njihovih podatkov nazaj v lastne IT sisteme.

Uredba se bo neposredno začela uporabljati v vseh državah članicah šest mesecev po objavi.

Uredba o okviru za prosti pretok neosebnih podatkov v EU >

EU bo prepovedala omejitve pri lokalizaciji podatkov; veleposlaniki in veleposlanice odobrili sporazum o prostem pretoku podatkov (sporočilo za javnost, 29. 6. 2018) >

Enotni digitalni trg za Evropo (ozadje) >

 

Uredba o okviru za prosti pretok neosebnih podatkov v EU
EU bo prepovedala omejitve pri lokalizaciji podatkov; veleposlaniki in veleposlanice odobrili sporazum o prostem pretoku podatkov (sporočilo za javnost, 29. 6. 2018)
Enotni digitalni trg za Evropo (ozadje)

Vir: Evropski svet, Svet Evropske unije

Image courtesy of hywards at FreeDigitalPhotos.net

Nazaj