Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Elektronsko vlaganje vlog za delovna dovoljenja na podlagi Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji že na portalu SPOT (eVEM)

Elektronsko vlaganje vlog za delovna dovoljenja na podlagi Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji že na portalu SPOT (eVEM)

10.1.2019 - Od 24. decembra 2018 je možno elektronsko vložiti vloge za delovna dovoljenja na podlagi Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji, ki predstavljajo največji delež zaposlovanja tujih delavcev v Republiki Sloveniji.

Slovensko gospodarstvo se sooča s pomanjkanjem delovne sile določenih deficitarnih poklicev, ki ga rešuje s pomočjo zaposlovanja delavcev iz drugih držav. V zadnjih letih obseg zaposlovanja tujcev skokovito narašča, s tem pa tudi zahteve delodajalcev, da se administrativni postopki povezani z urejanjem zaposlovanja in prebivanja tujcev poenostavijo in približajo sodobnim načinom poslovanja. Še posebej so aktivnosti usmerjene na zagotavljanje pogojev za hitrejše in manj zapleteno zaposlovanje tujcev, tudi državljanov tretjih držav,  vsaj tistih, ki imajo specifična znanja in jih čaka zaposlitev pri vnaprej znanem delodajalcu (npr. visoko tehnološka podjetja).

Vlada RS je že v letu 2017 pripravila akcijski načrt »Slovenija – dežela zagonskih podjetij (startupov)«, ki konkretno odpravlja zaznane administrativne ovire na področju zaposlovanja tujcev. Ena od temeljnih zahtev pri urejanju zaposlovanja tujcev je tudi ažurnost in enostavnost postopkov pridobivanja delovnih dovoljenj  in enotnih dovoljenj za prebivanje in delo.

V ta namen je bila v letu 2018 že vzpostavljena možnost elektronskega vlaganja vlog za enotna dovoljenja za prebivanje in delo (projekt eBDP), ki jih izdajajo upravne enote. Dodatno pa je z letošnjim letom uvedena tudi možnost elektronskega vlaganja vlog za delovna dovoljenja na podlagi Sporazuma o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji, ki predstavljajo največji delež zaposlovanja tujih delavcev v Republiki Sloveniji.

Možnost elektronskih vlog za poslovne subjekte predstavlja hitrejši in učinkovitejši način pridobivanja delovnih dovoljenj, zato pričakujemo, da se bo v prihodnosti tak način vlaganja vlog za delovna dovoljenja na podlagi Sporazuma uveljavil v čim večjem obsegu, saj bo to pomenilo bistveno olajšan način dela za vlagatelje in za Zavoda RS za zaposlovanje, ki odloča o dovoljenju. Delovno dovoljenje, ki ga za zaposlitev državljanov BiH na podlagi Sporazuma izdajajo na Zavodu za zaposlovanje, se upošteva kot soglasje k enotnemu dovoljenju. Upravna enota izda enotno dovoljenje. 

Preko portala SPOT (eVEM) je omogočeno vlaganje  elektronskih vlog za enotna dovoljenja  eBDP in vlaganje elektronskih prošenj za izdajo dovoljenja za prvo zaposlitev ali strokovno zaposlitev na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Svetom ministrov Bosne in Hercegovine o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji.

Ker so e-vloge novost, bodo v letu 2019 potekala po vsej Sloveniji brezplačna usposabljanja za delodajalce. Predstavniki MJU in ZRSZ bodo predstavili, kakšen je postopek, s katerim si delodajalci lahko skrajšajo postopek pridobitve enotnih dovoljenj in delovnih dovoljenj ter kakšne so novosti in spremembe v postopku dopolnjevanja vlog za enotna dovoljenja, prav tako bo mogoče izvedeti, kaj bo prinesel sporazum s Srbijo. 

ZRSZ bo informacije o usposabljanjih objavljal na svoji spletni strani (eObvestila). Izobraževanje za našo regijo je predvideno 7. 2. 2019 na Upravni enoti Novo mesto. 

 

Vir in foto: MDDSZ in ZRSZ

Nazaj