Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija za okolje in energijo

V javni obravnavi je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah energetskega zakona

V javni obravnavi je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah energetskega zakona

22.1.2019 - Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona. Javnost ima pravico do pripomb oziroma predlogov do 21. februarja 2019.

Ministrstvo za infrastrukturo je javno objavilo predlog zakona o spremembah in dopolnitvah energetskega zakona, ki so v uskladitvi z evropskimi direktivami, uredbami, odločbo Ustavnega sodišča RS in smernicami za državno pomoč za okolje in energijo.

S predlogom novele se dodaja tudi zakonska podlaga za obdelavo osebnih podatkov v sistemu naprednega merjenja ter se razširja definicija »potrdila o izvoru« na način, da lahko potrdila dokazujejo ne le, da je električna energija proizvedena iz OVE ali SPTE, temveč tudi iz drugih – neobnovljivih - virov energije. Ravno tako se predpisujejo zakonska podlaga in temeljna pravila za samooskrbo z električno energijo, proizvedeno iz OVE.

Ta se v trenutku priprave novele zakona sicer že izvaja na podlagi Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, z novim členom pa se poleg individualne omogoča tudi skupnostna samooskrba, to je skupinska samooskrba v večstanovanjskih stavbah in OVE-skupnosti. Poleg navedenega novela vsebuje še druge potrebne spremembe in dopolnitve zakona. 

V okviru javne obravnave ima javnost pravico pripomb in predlogov do vključno 21. februarja 2019. Pripombe sprejemamo na elektronski naslov: gp.mzi@gov.si, na predpisanem obrazcu za pripombe, ki je objavljen poleg objavljenega predloga predpisa na portalu Energetika.

 

Vir in foto: MzI

Nazaj