Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Evropska komisija je uvedla dokončne zaščitne ukrepe na uvoz izdelkov iz jekla

Evropska komisija je uvedla dokončne zaščitne ukrepe na uvoz izdelkov iz jekla

11.2.2019

Evropska komisija je 1. 2. 2019 objavila uredbo o uvedbi dokončnih zaščitnih ukrepov za uvoz jeklenih izdelkov. Ti ukrepi so začeli veljati 2. februarja in bodo nadomestili začasne ukrepe, ki veljajo od julija 2018.

Komisija je marca 2018 začela preiskavo v okviru odziva Evropske unije na odločitev Združenih držav Amerike o uvedbi carin za jeklene izdelke. Ta preiskava je pokazala, da se uvoz jeklenih izdelkov v EU močno povečuje. To resno ogroža proizvajalce jekla v EU, ki so še vedno v občutljivem položaju zaradi stalne presežne zmogljivosti na svetovnem trgu jekla in neprimerljivega števila nepoštenih trgovinskih praks nekaterih trgovinskih partnerjev. Omejitve na trgu ZDA, ki so jih povzročile carine za jeklo iz oddelka 232, povzročajo preusmeritev trgovinskih tokov na trg EU.

Ti ukrepi so v celoti skladni z zavezami EU v okviru STO in so bili skrbno oblikovani, da se ohrani stalen tok uvoza, ki zagotavlja učinkovito konkurenco na evropskem trgu jekla in zadostno izbiro za številne uporabnike jekla v EU.

Ukrepi zadevajo 26 kategorij jeklenih izdelkov in so sestavljeni iz tarifnih kvot, za količine, ki jih presežejo, pa se bo uporabljala dajatev v višini 25 %. Tarifne kvote v celoti ohranjajo tradicionalne ravni uvoza v EU in se bodo postopno povečevale. Ta sistem je podoben veljavnim začasnim ukrepom z nekaterimi pomembnimi spremembami, ki zmanjšujejo motnje v trgovanju in ohranjajo tradicionalne trgovinske režime v smislu količine in porekla. Na primer, glavne države dobaviteljice bodo imele koristi od individualnih kvot na podlagi njihovega preteklega uvoza.

Ti ukrepi bi morali veljati za obdobje do treh let, vendar bi jih bilo mogoče v primeru spremenjenih okoliščin pregledati.

Komisija se je tudi odločila, da začasno prekine mehanizem predhodnega nadzora za iste izdelke, za katere veljajo dokončni ukrepi, dokler zanje veljajo ti ukrepi.

Ozadje

Komisija je uvedla začasne zaščitne ukrepe za uvoz jeklenih izdelkov julija 2018. Zaščitni ukrepi so del tridelnega odziva, ki ga je Evropska komisija predstavila leta 2018. Zaradi uvoznih dajatev, ki so jih s 23. marcem 2018 na podlagi oddelka 232 zakona ZDA o širitvi trgovine iz leta 1962 uvedle Združene države, je izvažanje jekla v Združene države postalo manj privlačno. Prvi znaki, da so dobavitelji jekla svoj izvoz iz ZDA posledično preusmerili v EU, se že kažejo.

Več informacij

Uredba o uvedbi dokončnih zaščitnih ukrepov za jeklo >

Začasni ukrepi – julij 2018 >

 

Vir: Evropska komisija

Foto: MGRT

Nazaj