Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

IRSD tudi v letu 2019 s poostrenim nadzorom glede izplačila regresa in plač

IRSD tudi v letu 2019 s poostrenim nadzorom glede izplačila regresa in plač

12.2.2019

Inšpektorat Republike Slovenije za delo je v teh dneh začel usmerjeni nadzor pri delodajalcih glede izplačila regresa za leto 2018, pri katerem bo izhajal iz podatkov Finančne uprave Republike Slovenije o predloženih obrazcih REK-1. IRSD pri tem pozornost namenja tako večjim kot manjšim delodajalcem.

Iz podatkov Finančne uprave RS, ki jih je pridobil IRSD, izhaja, da so posamezni delodajalci oziroma zavezanci v koledarskem letu 2018 izplačevali plače, niso pa izplačali regresa. Z usmerjenim nadzorom želi IRSD dodatno sporočiti delodajalcem, da je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev, ki jo je treba dosledno spoštovati, zato bo akcijo tako kot v letu 2018 tudi v letu 2019 izvedel v več delih. 

IRSD delodajalce, ki delavcem še niso izplačali regresa za leto 2018, kljub storjenemu prekršku poziva, da jim regres izplačajo še pred obiskom inšpektorjev in tako delavcem zagotovijo pravico, ki jim pripada v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih, inšpektorji pa jim bodo v takšnem primeru lahko v prekrškovnem postopku izrekli tudi milejšo sankcijo – izrek opomina ali opozorila. Zakon o delovnih razmerjih sicer za neizplačilo (ali zamudo pri izplačilu) regresa določa globo v znesku od 3 tisoč do 20 tisoč evrov

 

Vir: MDDSZ

Photo by Christian Dubovan on Unsplash

Nazaj