Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija za okolje in energijo

Omejitev izpustov za tovornjake in avtobuse

Omejitev izpustov za tovornjake in avtobuse

20.2.2019

Za osebnimi avtomobili zdaj prihajajo strožja pravila tudi za gospodarska vozila. Pogajalci držav članic EU in Evropskega parlamenta so dosegli dogovor, da bodo morali biti povprečni izpusti ogljikovega dioksida novih vozil leta 2030 za 30 odstotkov nižji od današnjih vrednosti. Do leta 2025 morajo biti manjši že za 15 odstotkov. Hkrati se načrtuje, da bi bila nova gospodarska vozila brez oz. z zelo malo izpustov deležna novih spodbud.

Nove emisijske standarde za avtomobile in lahka dostavna vozila za obdobje po letu 2020 pa je EU sprejela že decembra lani. Ti so strožji kot za tovornjake in avtobuse - izpusti ogljikovega dioksida novih osebnih avtomobilov se bodo namreč morali do leta 2030 zmanjšati za 37,5 odstotka v primerjavi z letom 2021. 

Da so omejitve za proizvajalce tovornjakov in avtobusov manj stroge kot za proizvajalce osebnih avtomobilov, je vzrok v tem, da so kupci tovornih vozil in avtobusov z namenom maksimiziranja dobička praviloma bolj pozorni na manjšo porabo kot pa kupci osebnih vozil. To pa ima za posledico, da proizvajalci gospodarskih vozil že zdaj izdelujejo kar se da varčna vozila in tako ni več veliko manevrskega prostora za prihranke.

Zmanjševanje izpustov v cestnem prometu je ključen ukrep EU za doseganje cilja v zvezi z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov za vsaj 40 odstotkov do leta 2030 glede na ravni iz leta 1990, poudarjajo v Bruslju.

 

Vir: STA

Foto: Image courtesy of khunaspix at FreeDigitalPhotos.net

Nazaj