Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

13. skupščina Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine

13. skupščina Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine

5.3.2019

5. 3. 2019 je na Otočcu potekala 13. skupščina Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK). V času od ustanovitve smo na GZDBK peljali številne aktivnosti na področju prometne, elektroenergetske in vodne infrastrukture, kar vse bo v naslednjih letih omogočilo gradnjo 3. razvojne osi - južni del, bistveno izboljšanje elektroenergetske oskrbe gospodarskih družb v regiji in dolgoročno varno oskrbo s pitno vodo na območju osrednje Dolenjske. 

Na t. i. ''vrhu regijskega gospodarstva'' se je zbralo čez 100 udeležencev, ki so zastopali redne in podporne člane (podjetij in ostalih organizacij) zbornice.

Na 13. skupščini so člani Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine potrdili letno poročilo za leto 2018 in sprejeli program dela in finančni načrt za leto 2019.

Prisotni so v nadaljevanju soglasno podprli predlog, da višina članarine za leto 2019 že trinajsto leto zapored ostaja nespremenjena. 

SKUPŠČINA SPREJME VIŠINO ČLANARINE ZA LETO 2019 ZA REDNE ČLANE, IN SICER:

  • mikro člani (do vključno 10 zaposlenih) – 300 € (25 € na mesec).
  • majhni člani (od 11 do vključno 50 zaposlenih) – 600 € (50 € na mesec).
  • srednji člani (od 51 do vključno 150 zaposlenih) – 1200 € (100 € na mesec).
  • večji člani (od 151 do vključno 250 zaposlenih) – 2400 € (200 € na mesec).
  • veliki člani (od 251 do vključno 450 zaposlenih) – 3000 € (250 € na mesec).
  • zelo veliki člani (od 451 do vključno 1000 zaposlenih – 6000 € (500 € na mesec).
  • največji člani (1001 in več zaposlenih) – 24 000 € (2000 € na mesec).

Višina članarine za podporne člane je navzgor omejena z višino članarine za redne člane. O konkretni višini članarine odloči upravni odbor ob sprejemu v članstvo.

Dopoldne je v okviru redne letne skupščine Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine potekal posvet z ekonomskimi svetovalci Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. Najprej je navzoče v imenu podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja pozdravil državni sekretar Dobran Božič. V nadaljevanju posveta je generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve mag. Alenka Suhadolnik predstavila delovanje gospodarske diplomacije in njene instrumente za doseganje večje internacionalizacije slovenskega gospodarstva. Direktor Gospodarske zbornice Dolenske in Bele krajine Tomaž Kordiš je sodelujočim predstavil gospodarsko okolje regije. V drugem delu posveta pa so potekala  srečanja in pogovori sodelujočih gospodarstvenikov iz naše regije z ekonomskimi svetovalci. Ekonomski svetovalci so namreč tisti, ki so v svojem rednem delu zadolženi za zaščito, uveljavljanje in promoviranje interesov slovenskega gospodarstva v tujini, kjer med drugim nudijo pomoč in podporo podjetjem pri vstopu in širitvi poslovanja na tujih trgih ter pri reševanju določenih odprtih vprašanj, ki se pri tem pojavljajo. Gospodarstveniki so bili zelo zadovoljni in predlagali, da se tovrstna srečanja nadaljujejo.

Nazaj