Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Spremembe pri izdaji potrdil A1 za državljane tretjih držav na podlagi sodne prakse Sodišča EU

Spremembe pri izdaji potrdil A1 za državljane tretjih držav na podlagi sodne prakse Sodišča EU

14.3.2019 - Po novem bo mogoče potrdilo A1 pridobiti za državljane tretjih držav, ki v okviru delovnega razmerja s slovenskim delodajalcem opravljajo delo v dveh ali več državah članicah EU (razen Veliki Britaniji in Danski), tudi v primeru, ko v Republiki Sloveniji nimajo prijavljenega prebivališča.

V sodbi z dne 24. 1. 2019 je Sodišče EU v zadevi C-477/17 odločilo, da se vsi državljani tretjih držav z ustreznim dovoljenjem, ki jim omogoča zakonito prebivanje v državi članici EU, lahko sklicujejo na pravila o koordinaciji, določena v Uredbi (ES) št. 883/2004 Evropskega parlamenta in Sveta, z dne 29. aprila 2004, o koordinaciji sistemov socialne varnosti in Uredbi (ES) št. 987/2009 Evropskega parlamenta in Sveta, z dne 16. septembra 2009, o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe št. 883/2004.

Predmetna sodba je s tem zagotovila podlago za spremembe v tolmačenju evropskih predpisov, ki urejajo koordinacijo sistemov socialne varnosti ter posledično v odločanju v postopkih izdaje potrdila A1 za državljane tretjih držav. Skladno z navedenim je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo usmeritev za delo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na tem področju, v skladu s katerim je državljan tretje države, ki v Republiki Sloveniji zakonito prebiva in je vključen v obvezna socialna zavarovanja Republike Slovenije ter v okviru delovnega razmerja s slovenskim delodajalcem opravlja delo v dveh ali več državah članicah EU, upravičen do socialne varnosti, ki jo zagotavlja Uredba 883/2004, in posledično potrdila A1, ne glede na pogostost in trajanje njegovega dejanskega prebivanja ali prijavljeno prebivališče. Pripravljena usmeritev je skladna tudi z mnenjem in predlogi Varuha človekovih pravic RS v zvezi s predmetnim področjem.

Spremembe upravne prakse na podlagi spremenjenih usmeritev se bodo zaradi potrebnih informacijskih nadgradenj uveljavile s ponedeljkom, 1. 4. 2019.

Zaradi zagotavljanja celovite rešitve problematike slovenskih delavcev, ki v Republiki Sloveniji zaradi narave dela ne izpolnjujejo pogoja za prijavo prebivališča, bo Ministrstvo za notranje zadeve v naslednjih mesecih pripravilo rešitve tudi na področju prijave prebivališč.

 

Vir: MDDSZ

Nazaj