Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Napovedi skoraj 3 tisoč delodajalcev za drugo polovico leta 2019

Napovedi skoraj 3 tisoč delodajalcev za drugo polovico leta 2019

28.5.2019

Delodajalci, ki zaposlujejo 335 tisoč oseb, so bili za drugo polovico leta spodbudni v svojih ocenah glede zaposlovanja: napovedovali so namreč 2,6-odstotno rast števila zaposlenih.

Anketirani delodajalci načrtujejo, da bodo v roku 6 mesecev potrebovali 31.100 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma pa tudi zaradi povečevanja števila zaposlenih zaradi večjega povpraševanja po izdelkih ali storitvah oz. širitve dejavnosti. V prihodnjega pol leta naj bi se tako odprlo približno 17.300 novih delovnih mest

Najbolj spodbudne napovedi glede rasti zaposlovanja so bile v gradbeništvu in drugih raznovrstnih  poslovnih dejavnostih, ki vključujejo tudi zaposlovalne dejavnosti. Iskali naj bi se predvsem vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarji, varilci, prodajalci. 

V povprečju se je v preteklega pol leta 44,6 % delodajalcev srečalo s pomanjkanjem ustreznih kadrov. Velika podjetja so se s pomanjkanjem ustreznih kandidatov srečala v kar 65,9 % primerov. Najvišji delež delodajalcev, ki se soočajo s težavami pri iskanju delavcev, je v naslednjih dejavnostih: gostinstvo, zdravstvo in socialno varstvo, druge raznovrstne poslovne dejavnosti, gradbeništvo, predelovane dejavnosti  ter promet in skladiščenje. Te težave so reševali predvsem s povečanim obsegom dela že zaposlenih, prenosom znanj na tuje izvajalce, (pre)usposabljanjem že zaposlenih in zavračanjem naročil.    

Preberite še druge ključne poudarke iz najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja.

 

Vir: ZRSZ

Nazaj