Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI

Novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI

3.7.2019

S 1. julijem 2019 je bilo objavljeno novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI, ki na enem mestu združuje predstavitvene vsebine ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot.

Novo osrednje spletno mesto GOV.SI, dostopno na naslovu www.gov.si, na prenovljen in uporabniku prijaznejši način na enem mestu zagotavlja vsebine organov državne uprave.

GOV.SI bo v prvi fazi združil predstavitvena spletna mesta 14 ministrstev, 11 vladnih služb, 31 organov v sestavi in 58 upravnih enot. Obstoječa spletna mesta ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot bodo postopoma ukinjena, organi pa bodo svoje vsebine predstavljali le še na GOV.SI.

Vsebine spletnega mesta GOV.SI se bodo v naslednjih tednih in mesecih intenzivno dopolnjevale, že ob objavi pa GOV.SI ponuja osnovne predstavitvene vsebine večine organov državne uprave in njihove novice, napovedi, javne objave, prosta delovna mesta. Do 2. septembra 2019 bodo na voljo še preostale teme, storitve in projekti.

V naslednjem koraku bo do 15. oktobra 2019 pripravljen dodaten seznam predstavitvenih spletnih mest državne uprave, ki bodo prenesena na GOV.SI do 12. marca 2020, s čimer bo projekt vzpostavitve GOV.SI zaključen.

Do marca 2020 bo tako na GOV.SI skupaj preneseno še več kot 50 predstavitvenih spletnih mest državne uprave (večinoma vsebine diplomatsko-konzularnih predstavništev) in izbrana projektna spletna mesta. 

Državljani in podjetja bodo do storitev še vedno dostopali v okviru samostojnih storitvenih portalov (npr. eUprava, eDavki, SPOT). GOV.SI pa je prek posameznih tem in preko zbirke vseh storitev državne uprave povezan z relevantnimi storitvami na storitvenih portalih.

Vzpostavitev osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI je ključni rezultat projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave, ki ga je Vlada Republike Slovenije potrdila leta 2016. Vodi ga Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje. Ključni namen projekta je izboljšanje uporabniške izkušnje, zmanjšanje števila spletnih mest državne uprave in enotnejši nastop državne uprave na spletu. Izkušnje drugih držav (npr. Velike Britanije), ki so se odločile za enotno spletno mesto, kažejo na višje standarde javnih objav in boljšo uporabniško izkušnjo.

Vir: Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje

Nazaj