Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Brezplačni posveti o zaposlovanju delavcev iz Srbije

Brezplačni posveti o zaposlovanju delavcev iz Srbije

30.8.2019 - ZRSZ bo septembra po vsej Sloveniji organiziral 7 brezplačnih posvetov, kjer bo glavni poudarek namenjen zaposlovanju tujcev v Sloveniji, še posebej izvajanju sporazuma s Srbijo.

Z izmenjavo diplomatskih not se s 1. 9. 2019 pričneta izvajati sklenjeni Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Sloveniji ter Protokol о izvajanju Sporazuma med slovensko in srbsko vlado o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v naši državi (BRSZD).

Na podlagi tega bo možno zaposlovanje delavcev, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih v Srbiji in so starejši od 18 let, prav tako se bodo lahko pri nas zaposlili tisti, ki bodo opravljali strokovno zaposlitev in jih bo izbral slovenski delodajalec, pa čeprav ne bodo brezposelni, medtem ko za vse druge še vedno veljajo določbe Zakona o tujcih in Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter obveznosti pridobitve enotnega dovoljenja za delo in bivanje v Sloveniji.   

Ker je sprememb precej, na Zavodu RS za zaposlovanje v septembru organizirajo 7 posvetov po vsej Sloveniji. Posveti so namenjeni vsem delodajalcem, ki vas zanima področje zaposlovanja tujcev, saj potrebe slovenskega gospodarstva v nekaterih panogah, kot je denimo turizem, v zadnjih letih presegajo zmožnosti domačega trga delovne sile. To pomeni, da se bodo potrebe po ustrezni delovni sili deloma pokrivale tudi z novim sklenjenim bilateralnim sporazumom o zaposlovanju delavcev migrantov iz Srbije, ki določa ključne elemente, kot so pogoji in obseg zaposlovanja državljanov Srbije v Sloveniji, pogoje in postopke za izdajo delovnih dovoljenj ter obveznosti in dolžnosti delodajalcev in delavcev. Postopek izbire delavca se bo namreč začel na pobudo slovenskega delodajalca, ki bo pri našem Zavodu prijavil prosto delovno mesto, medtem ko se bodo obveščanje o njem, izbira in vabilo kandidatov opravili v Srbiji

Posvet v Novem mestu bo organiziran v torek, 10. 9. 2019 na novomeški območni službi ZRSZ (Šentjernejska cesta 6, Novo mesto).

Ker je število udeležencev posveta omejeno, je nujna vaša predhodna prijava na dogodek na elektronskem naslovu: mihaela.cvetkovic@ess.gov.si. Prijave zbirajo do zasedbe prostih mest. 

Poglejte si seznam vseh predvidenih posvetov

 

Vir: ZRSZ

Nazaj