Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Davčne spremembe manj obsežne kot v izhodiščnem predlogu

Davčne spremembe manj obsežne kot v izhodiščnem predlogu

5.9.2019 - Vlada bo predloge davčnih sprememb predvidoma obravnavala 19. septembra, so napovedali na finančnem ministrstvu. Glede na izhodiščne predloge je prišlo do nekaj sprememb. Nekoliko manjša bo razbremenitev pri dohodnini, nominalna obdavčitev dobičkov podjetij se v 2020 še ne bo zvišala.

Na finančnem ministrstvu so pojasnili, da se je v ponedeljek, 2. 9. 2019 sestala pogajalska skupina Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri je finančno ministrstvo predstavilo najnovejše predloge ukrepov, s katerimi bi država v letu 2020 razbremenila delo in nekoliko dodatno obremenila kapital ter tako vsaj delno nadomestila izpad zaradi razbremenitve pri dohodnini.

Glede na izhodiščne predloge, predstavljene junija, je na podlagi javne obravnave in razprave med socialnimi partnerji prišlo do nekaterih sprememb.

Tako je predvidena malenkost manjša razbremenitev pri dohodnini. V drugem dohodninskem razredu bi se davčna stopnja s 34 odstotkov znižala le za eno odstotno točko namesto za dve. Medtem je v prvem in tretjem razredu še naprej predvideno znižanje stopnje na 26 oz. 39 odstotkov. Prav tako ostaja 50-odstotna obdavčitev za del letne davčne osnove nad 80.000 evrov.

Še naprej je predvideno zvišanje mej vseh petih davčnih razredov, dvig splošne olajšave, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, s 3.302,70 na 3.500 evrov in spremembe pri dodatni splošni olajšavi, ki gredo v smeri, da se bo vsem dohodkom do višine 13.316,83 evrov priznalo linearno zmanjšanje dodatne splošne olajšave glede na višino skupnega dohodka.

Na strani nekoliko povečane obremenitve kapitala je še naprej predvidena uvedba minimalne efektivne stopnje davka na dohodek pravnih oseb pri sedmih odstotkih ter zvišanje stopnje obdavčitve kapitalskih dobičkov s 25 na 27,5 odstotka.

Je pa ministrstvo, najverjetneje tudi v luči trenutnih negotovih gospodarskih razmer, predvidelo, da se nominalna stopnja davka na dohodek pravnih oseb prihodnje leto še ne bi dvignila z 19 odstotkov na predvidenih 20 odstotkov. Razumeti je, da se bodo socialni partnerji glede davčne obravnave dobičkov podjetij v letih po 2020 še pogovarjali.

Prihodnje leto ne bo niti sprememb obdavčitve poslovne uspešnosti. Znesek izplačil zaposlenim do 100 odstotkov povprečne mesečne plače tako ostaja oproščen plačila dohodnine.

Pogajalska skupina se je po navedbah finančnega ministrstva strinjala, da so ukrepi na davčnem področju primerni za obravnavo na seji ESS, ki bo predvidoma v naslednjih dneh.

Predlogi bodo nato na vladi predvidoma obravnavani 19. septembra, pogajalska skupina ESS pa bo z delom glede nadaljnjih sprememb na davčnem področju v 2021 nadaljevala po objavi spomladanske gospodarske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj prihodnje leto.

 

Vir: STA

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

Nazaj