Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija za okolje in energijo

Država še ne bo znižala praga za plačevanje embalažnine

Država še ne bo znižala praga za plačevanje embalažnine

24.10.2019 - Ministrstvo za okolje in prostor si je premislilo in opustilo sprejemanje spremenjene uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Predlog je predvideval ukinitev količinskega praga dajanja embalaže v promet za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo, a bo ministrstvo s spremembami počakalo na nov zakon o varstvu okolja.

Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku poletja v javno obravnavo poslalo osnutek nove uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Predlog je med drugim predvideval ukinitev količinskega praga dajanja embalaže v promet za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Ta je sedaj pri 15 tonah letno.

Po koncu javne obravnave pa so se na ministrstvu, kot je ta teden v izjavi za novinarje povedala generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor Tanja Bolte, odločili te spremembe opustiti. Uveljavljanje sprememb bi namreč tudi zaradi postopkov pred EU terjalo veliko časa, v katerem pa nameravajo na ministrstvu že sprejeti nov zakon o varstvu okolja. Ta bo podaljšano proizvajalčevo odgovornost uredil povsem na novo.

Več >

 

Vir: STA

Nazaj