Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

EU podjetjem olajšuje prestrukturiranje na enotnem trgu

EU podjetjem olajšuje prestrukturiranje na enotnem trgu

26.11.2019 - EU odpravlja neupravičene ovire za svobodo ustanavljanja podjetij EU na enotnem trgu. Svet EU je na podlagi dogovora, ki ga je letos dosegel z Evropskim parlamentom, sprejel direktivo, ki olajšuje čezmejna preoblikovanja, združitve in delitve podjetij v EU.

Z novimi pravili so uvedeni celoviti postopki za čezmejna preoblikovanja in delitve ter dodatna pravila o čezmejnih združitvah družb z omejeno odgovornostjo s sedežem v eni od držav članic EU. Omogočajo tudi dodatne poenostavitve, ki se bodo uporabljale za vse tri operacije. Sem sodijo možnost pospešitve postopka z opustitvijo poročil za člane in zaposlene, če se delničarji strinjajo ali če družba ali katera koli njena hčerinska družba nima zaposlenih.

V direktivi so določeni postopki za preverjanje zakonitosti čezmejnih operacij glede na veljavno nacionalno zakonodajo, uveden pa je tudi obvezen postopek za nadzor zlorab. Ta postopek bo nacionalnim organom omogočil, da ustavijo čezmejno operacijo, če gre pri njej za zlorabo ali goljufijo, tj. kadar je njen namen utaja ali izogibanje nacionalnemu pravu ali pravu EU oziroma se izvaja v kriminalne namene.

V dogovorjenem besedilu so določena podobna pravila o pravicah delavcev do soodločanja pri čezmejnih preoblikovanjih, združitvah in delitvah. Poleg tega so delavcem zagotovljene ustrezne informacije in posvetovanja o pričakovanih učinkih zadevnih operacij. Zagotavlja boljšo zaščito pravic manjšinskih delničarjev in delničarjev, ki nimajo glasovalne pravice. Hkrati so zagotovljeni jasnejši in zanesljivejši zaščitni ukrepi za upnike zadevne družbe.

Direktiva tudi spodbuja uporabo digitalnih orodij v celotnem poteku čezmejne operacije. Omogoča spletno izvajanje formalnosti, kot je izdaja potrdila pred preoblikovanjem. Izmenjava vseh relevantnih informacij bo potekala prek obstoječih, digitalno povezanih poslovnih registrov.

Direktiva bo začela veljati 20 dni po objavi v Uradnem listu EU. Države članice bodo nato imele na voljo 36 mesecev za sprejetje ukrepov, potrebnih za njeno izvajanje.

Ozadje

Ta direktiva je eden izmed dveh predlogov, ki ju je Komisija predložila aprila 2018, da bi posodobila pravo družb EU. Drugi predlog, direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive (EU) 2017/1132 glede uporabe digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb, je bil sprejet junija 2019.

Glede na podatke Komisije je v EU približno 24 milijonov podjetij, od tega približno 80 % družb z omejeno odgovornostjo. Približno 98–99 % teh družb z omejeno odgovornostjo je malih in srednjih podjetij. Slednja bodo primarni prejemniki velikih prihrankov, ustvarjenih s to direktivo.

Celotno besedilo direktive >

 

Vir: Svet EU

Nazaj