Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Rezultati ankete kažejo, da bodo delodajalci v prvi polovici 2020 potrebovali 31.600 novih sodelavcev

Rezultati ankete kažejo, da bodo delodajalci v prvi polovici 2020 potrebovali 31.600 novih sodelavcev

3.12.2019 - Rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, ki jo izvajajo pri Zavodu RS za zaposlovanje, so za prvo polovico prihodnjega leta optimistični. Delodajalci namreč napovedujejo 2-odstotno rast zaposlenosti.

Delodajalci bodo najpogosteje iskali voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, varilce in prodajalce, zidarje in delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.
 
Še vedno lahko opazimo neskladje na trgu dela, saj se približno polovica vseh sodelujočih v anketi sooča s pomanjkanjem ustreznih kandidatov. Slednjim najpogosteje primanjkuje delovnih izkušenj, nimajo ustrezne izobrazbe oziroma poklicno specifičnih znanj.
 
Na spletni strani ZRSZ si poleg Napovednika zaposlovanja lahko ogledate tudi nacionalno raziskavo Poklicni barometer, iz katere je razvidno, kakšno bo razmerje med ponudbo in povpraševanjem na trgu čez leto dni. Primanjkljaj kadra bo opaziti predvsem na področju zdravstva, gostinstva in turizma, prevozništva, kovinarstva, informacijsko-komunikacijske tehnologije, gradbeništva …, medtem ko bodo med presežke uvrščeni npr. filozofi in antropologi, novinarji, arhitekti, tajniki, poslovni sekretarji, referenti, grafični in multimedijski oblikovalci, uradniki na bankah in nekateri drugi.

 

Vir: ZRSZ

Nazaj