Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

3. razvojna os in 2. tir – državni zbor sprejel poroštveni zakon

3. razvojna os in 2. tir – državni zbor sprejel poroštveni zakon

20.12.2019 - Poslanci so sprejeli poroštveni zakon za 2. tir Divača-Koper in 3. razvojno os, ki so ga pripravili na ministrstvu za infrastrukturo, da bi pospešili in pocenili izvedbo teh pomembnih infrastrukturnih projektov.

S predlogom zakona se ureja podelitev državnega poroštva družbi 2TDK d.o.o. za financiranje projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper do skupne višine 417 milijonov evrov ter Družbi DARS d.d. za financiranje izgradnje dveh odsekov na 3. razvojni osi sever in izgradnje odseka na 3. razvojni osi jug v skupni vrednosti do 360 milijonov evrov. Za vse odseke, ki so vključeni v zakon, so že potrjeni investicijski programi.

Projekt Divača-Koper je pomemben projekt za razvoj Luke Koper in s tem celotnega slovenskega gospodarstva. Z izgradnjo nove železniške proge bomo ustvarili pogoje za ustvarjanje novih delovnih mest, izboljšali bomo življenja ljudi, ki živijo ob obstoječi železniški progi Divača-Koper, tovor s cest bomo v še večji meri preusmerili na železnice in tako zmanjšali negativne okoljske vplive pretovora blaga.

Vse je pripravljeno tudi za začetek graditve 3. razvojne osi, s katero bomo še dodatno izboljšali izjemno geostrateško lego Slovenije v središču Evrope, in tako ustvarili pogoje za še več tujih naložb pri nas, hkrati pa bomo Dolenjci in Belokranjci končno dobili hitrejšo in bolj varno povezavo z Ljubljano in preostalo Slovenijo.

Nazaj