Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Svet EU sprejel poenostavljena pravila o DDV za mala podjetja

Svet EU sprejel poenostavljena pravila o DDV za mala podjetja

25.2.2020

Svet EU je 18. 2. 2020 sprejel poenostavljena pravila o DDV, ki se uporabljajo za mala podjetja. Namen novih ukrepov je zmanjšati upravno breme in stroške izpolnjevanja obveznosti za mala podjetja ter ustvariti davčno okolje, ki bo pripomoglo k rasti in učinkovitejšemu čezmejnemu trgovanju malih podjetij.

Podjetja imajo upravne obveznosti v zvezi z DDV in delujejo kot pobiralci DDV. Na ta način nastajajo stroški izpolnjevanja obveznosti, ki so sorazmerno višji za mala podjetja kot za večja. Obstoječi sistem DDV predvideva, da je oprostitev plačila DDV za mala podjetja na voljo le domačim akterjem. Danes sprejeta reforma bo omogočila podobno oprostitev plačila DDV tudi za mala podjetja s sedežem v drugih državah članicah.

Posodobljena pravila bodo izboljšala tudi zasnovo oprostitve, s tem pa prispevala k znižanju stroškov izpolnjevanja obveznosti v zvezi z DDV. To bo hkrati priložnost, da se spodbudi prostovoljno upoštevanje predpisov in tako zmanjšajo izgube prihodkov zaradi neizpolnjevanja obveznosti in zaradi goljufij na področju DDV.

Besedilo predvideva, da bodo lahko mala podjetja upravičena do uporabe poenostavljenih pravil za izpolnjevanje obveznosti v zvezi z DDV, če bo njihov letni promet nižji od praga, ki ga določi zadevna država članica in ki ne more biti višji od 85.000 EUR. Pod določenimi pogoji bodo lahko do uporabe poenostavljene ureditve upravičena tudi mala podjetja iz drugih držav članic, ki ne presegajo tega praga, če njihov skupni letni promet v celotni EU ne presega 100.000 EUR.

Nova pravila bodo začela veljati 1. januarja 2025.

Besedilo o pravilih DDV za mala podjetja >

 

Vir: Evropski svet / Svet Evropske unije

Nazaj