Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Koronavirus

Hrvaška zaprla svoje meje za potniški promet - dnevno prehajanje meje trenutno ni mogoče!

Hrvaška zaprla svoje meje za potniški promet - dnevno prehajanje meje trenutno ni mogoče!

20.3.2020

Poveljnik Civilne zaštite RH je obvestil poveljnika CZ Karlovačke županije, da se od petka, 20. 3. 2020, od 20. ure zaustavlja mejni promet z Dolenjsko in Belo krajino, ki sta označeni kot rdeča cona, kar pomeni, da hrvaškim delavcem, ki delajo v Sloveniji, ni več dovoljeno dnevno prehajanje meje. (Vir: https://vijesti.hrt.hr/593767/hrvatski-radnici-ipak-nece-moci-na-posao-u-sloveniju) Dnevni migranti iz Hrvaške bi bili namreč s prvim povratkom iz Slovenije s strani hrvaških organov poslani v karanteno (in ne samoizolacijo, ki na ostalem mejnem področju RH in RS omogoča dnevno migracijo).

---------------------

19. 3. 2020, ob polnoči je Hrvaška zaprla svoje meje za potniški promet. Prepoved ne velja za čezmejne delavce in druge izjeme. Državljanom EU bodo omogočili vrnitev domov. Osebe bodo na Hrvaško lahko vstopile ob potrdilu notranjega ministra in Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo.

V sklepu ministra Davorja Božinovića so navedene izjeme in režim tranzita državljanov EU v matične države.

Dodajamo izjavo Načelnika Stožera CZ Karlovačke županije Josipa Ribarja z dne 20. 3. 2020 (Vir: https://www.kazup.hr/): ''Temeljem Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 19.ožujka 2020.godine koju je donio Stožer CZ RH, Stožer CZ Karlovačke županije tražio je dodatno tumačenje izuzetaka iz spomenute Odluke, a koji se odnosi na prekogranične radnike. Sukladno pristiglom pojašnjenju, Stožer CZ Karlovačke županije obavještava javnost da radnici uz pogranično područje Republike Hrvatske i Republike Slovenije mogu svakodnevno odlaziti na posao i vraćati se u RH, bez zaustavljanja na javnim mjestima. Također, prilikom dolaska u RH moraju se pridržavati uputa i mjera HZJZ, odnosno moraju poštivati mjere samoizolacije, ali iz kojih mogu odlaziti isključivo na posao u Republiku Sloveniju i vraćati se natrag u svoje domove. Napominjemo kako se navedena Odluka odnosi isključivo na prekogranične radnike koji nemaju rješenje o samoizolaciji.''

 

Aktualne novice s področja čezmejnih prevozov najdete na povezavi.

Nazaj