Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Koronavirus

Spremembe Odloka o ponujanju in prodaji blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Spremembe Odloka o ponujanju in prodaji blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

2.4.2020

Spremembe in dopolnitve Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki med izjeme, za katere prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne velja, dodaja:

✅ vrtnarije, drevesnice in cvetličarne ter
✅gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Odlok začne veljati 3. aprila 2020.

Pri tem opozarjamo, da je potrebno upoštevati namen Odloka, ki je v veljavi izključno in v prvi vrsti zato, da se čim bolj zavaruje zdravje in življenje ljudi v boju z epidemijo virusne okužbe COVID-19. Zato je tudi nujna dosledna uporaba tako zaščitne opreme (maske, rokavice ...), kot upoštevanje ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. V zvezi z obiski vrtnarij, drevesnic in cvetličarn je treba dosledno upoštevati, da če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti.

Prepoved obratovanja ob nedeljah velja za vse prodajalne, razen lekarn in bencinskih servisov, torej tudi za tiste, ki lahko sicer svobodno določijo obratovalni čas.

Doda se nova izjema glede minimalnega odpiralnega časa, in sicer za srednja in velika podjetja, ki so pred epidemijo obratovala manj kot 10 ur. Tukaj gre za majhne prodajalne izven mest, s katerimi upravljajo srednja in velika podjetja, ki so bila prisiljena v podaljševanje obratovalnega časa.


************

Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Odlok je začel veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri. Prepoved odloka bo veljala do njegovega preklica, za njegovo lažje razumevanje pa so na MGRT pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov. Najdete jih na povezavi.

Ne spreglejte tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki je začel veljati 21. marca 2020 ob 00.00 uri.

 

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Nazaj