Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija za okolje in energijo

Sprejeta Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o odpadkih

Sprejeta Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o odpadkih

24.9.2020 - Vlada RS je na 33. redni seji dne 23. 9. 2020 izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o odpadkih. Uredba spodbuja načela krožnega gospodarstva, saj je povečanje deleža predelave in recikliranja odpadkov ter uporabe sekundarnih surovin, eden od ključni dejavnikov akcijskega načrta za krožno gospodarstvo.

S spremembo Uredbe o odpadkih se spreminja 8. člen veljavne Uredbe o odpadkih. Sprememba uredbe ureja pogoje prenehanja statusa odpadka, dodan pa je tudi člen 8.a, ki določa merila za prenehanje statusa odpadka, 8.b člen, ki določa merila za prenehanje statusa odpadka v vsakem primeru posebej ter 8.c člen, ki določa izgubo statusa odpadka. Spremenjen je tudi 39. člen, ki določa vsebino vloge za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, 40. člen, ki določa vsebino načrta ravnanja z odpadki ter 41. člen, ki določa vsebino okoljevarstvenega dovoljenja. S spremembo vsebine okoljevarstvenega dovoljenja pa je potrebno prilagoditi tudi določbi 44. člena (evidenca o obdelavi odpadkov) in 45. člena (poročilo o obdelavi odpadkov) Uredbe o odpadkih. Prav tako se v teh uredbi dopolnjujejo nekateri izrazi iz 3. člena Uredbe o odpadkih, kot so definirani v direktivi o prenehanju statusa odpadka (npr. snovna predelava, zasipanje, itd.).

V ter uredbi so določeni pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, da lahko snov ali predmet, ki ustreza opredelitvi odpadka, po končanem postopku recikliranja ali drugega postopka predelave, doseže prenehanje statusa odpadka in tako izpade iz področja uporabe zakonodaje o odpadkih.

Uredba predvideva tudi pogoje in merila, ki morajo biti izpolnjeni, in sicer v primeru, ko ministrstvo v upravnem postopku predpisuje merila za prenehanje statusa odpadka za vsak primer predelave posebej, saj merila za prenehanje statusa odpadka (še) niso predpisana niti na ravni Evropske unije niti na ravni države. Tako je bilo treba v Uredbi o spremembah in dopolnitvah Uredbe o odpadkih dopolniti določbe o vsebini vloge za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, vsebini načrta ravnanja z odpadki in o vsebini okoljevarstvenega dovoljenja.

 

Vir: gov.si

Photo by Jilbert Ebrahimi on Unsplash

Nazaj