Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Odsotnost z dela zaradi zaprtja šol in vrtcev ter karantene

Odsotnost z dela zaradi zaprtja šol in vrtcev ter karantene

2.11.2020 - Staršem zgolj zaradi dejstva, da je bil otrok v stiku z okuženim ali zaradi zaprtja šol in vrtcev, ne pripada pravica do zadržanosti od dela in nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi nege otroka, saj v teh primerih otrok nege ne potrebuje zaradi svoje bolezni ali poškodbe.

Pravico do nege in posledično nadomestilo plače iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja je mogoče priznati, če je pri otroku s strani njegovega pediatra ugotovljena bolezen (npr. tudi pozitivni test na COVID-19) ali poškodba ter posledično potreba po negi. V teh primerih tudi osebni zdravniki staršev (oz. upravičencev do nege) ne morejo le-tem odobriti bolniškega staleža, če ti niso začasno zadržani od dela zaradi svojega zdravstvenega stanja.

V primerih, ko je zavarovana oseba v karanteni, pravice do bolniškega staleža in posledično do izdaje bolniškega lista nima in se mora zavarovana oseba ravnati v skladu z navodili in protokoli glede karantene. Ker v času karantene zavarovana oseba nima pravice do bolniškega staleža (in ne do nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja), se posledično tudi NE izda bolniški list. V teh primerih delodajalec izplačuje nadomestilo plače po predpisih o delovnih razmerjih oziroma skladno z Zakonom o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP).

Spodnja tabela prikazuje različne vrste situacij, ki se lahko pojavijo, v povezavi z epidemijo bolezni COVID-19 ter upravičenost do bolniškega staleža in nadomestila ali drugih vrst prejemkov ter možnost njihove refundacije od ZZZS oz. drugih državnih organov.

 

TABELA Odsotnost z dela Covid-19 >

Več o tem >

 

Vir: ZZZS

Photo by Jan Baborák on Unsplash

Nazaj