Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Jeza v času koronakrize in njeno izražanje

Jeza v času koronakrize in njeno izražanje

27.1.2021

Pandemija novega koronavirusa je povsem spremenila naše vsakodnevno življenje in od nas zahtevala številne prilagoditve. Te spremembe spremlja opazen porast občutenja jeze, ki je povezano s strahom, negotovostjo, občutkom izgube nadzora nad lastnim življenjem, stalnim prilagajanjem spreminjajočim se ukrepom in zaskrbljenostjo glede lastnega zdravja in zdravja bližnjih.

Veliko občutenj jeze je povezanih z delom in šolanjem od doma. Pokazalo se je, da se je številnim zaposlenim preveč zabrisala meja med poklicnim in zasebnim življenjem. Mnogim se je delavnik raztegnil čez cel dan, kar je pogosto vir izčrpanosti. Obenem so se morali navaditi tudi na prilagojene oblike dela in uporabo novih tehnologij, kar je pogosto vir frustracij. Jeza je v veliki meri povezana tudi s pričakovanimi gospodarskimi posledicami pandemije, negotovostjo zaposlitve in skrbjo glede lastne finančne varnosti v prihodnosti. V času pandemije se je doživljanje jeze močno povečalo tudi med zdravstvenimi delavci, kar je povezano predvsem z izčrpanostjo, preobremenjenostjo, izpostavljenostjo tveganju za lastno zdravje in preredkimi stiki z bližnjimi.

Močan vir nezadovoljstva in jeze predstavljajo tudi ukrepi, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja širjenja okužb. Nekateri se z ukrepi ne strinjajo, močna občutenja jeze pa lahko doživljajo tudi tisti, ki ukrepe spoštujejo in se zavedajo njihove pomembnosti, obenem pa vseeno čutijo njihov vpliv na kvaliteto svojega vsakdana. Ljudje so že več mesecev večino časa doma, kjer so stalno obkroženi z istimi ljudmi. To je povezano z večjo napetostjo, razdražljivostjo in večjim številom prepirov. Tudi tisti, ki živijo sami, doživljajo več jeze in stresa, saj k temu pripomoreta tudi izolacija in osamljenost.

Kljub temu da imajo občutki jeze uporabno vlogo v našem vsakdanu, lahko postanejo problematični, če jih ne uspemo uspešno obvladovati. Jeza predstavlja problem predvsem, če jo izražamo v obliki nezdravega in destruktivnega vedenja, ki lahko škodi nam samim in ljudem okoli nas. Več o obvladovanju občutkov jeze si lahko preberete tukaj.

***

Spremljajte spletno stran programa OMRA - www.omra.si, kjer lahko izveste več o podobnih vsebinah. OMRA je akronim za program z naslovom ''Z večjo pismenostjo o duševnem zdravju do obvladovanja motenj razpoloženja''. Poglavitni cilj programa OMRA je seznaniti prebivalstvo, kaj je duševno zdravje in kako se soočiti ter obvladovati motnje razpoloženja. Program je v splošnem namenjen vsem, še posebej pa ranljivejšim skupinam.

 

Photo by Andre Hunter on Unsplash

Nazaj