Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

S 1. julijem začnejo veljati nova pravila o DDV pri e-trgovanju

S 1. julijem začnejo veljati nova pravila o DDV pri e-trgovanju

1.4.2021 - Obračunavanje davka na dodano vrednost (DDV) pri čezmejnem e-trgovanju se v EU posodablja. Ena od novosti je tudi ukinitev oprostitve plačila DDV za uvoz blaga v EU v vrednosti, ki ne presega 22 EUR. Tako bo treba od 1. 7. 2021 za vse blago, uvoženo v EU, plačati DDV. Nova pravila o DDV pri e-trgovanju v EU so prilagojena za enotni digitalni trg: bolj pravična, enostavnejša in omogočajo manj goljufanja. Kaj to pomeni za davčne zavezance?

Potrošnikom ni treba ničesar storiti

Potrošnikom iz EU ni treba po 1. juliju letos ničesar narediti. Ni jim treba spreminjati nakupovalnih navad niti zamenjati proda­jalcev oziroma spletnih trgovin, kjer kupujejo blago. Vseeno je dobro vedeti, da s 1. julijem 2021 ne bo več veljala oprostitev plačila DDV za uvoz blaga v vrednosti, ki ne presega 22 EUR. Tako bo treba za vse blago, uvoženo v EU, plačati DDV, še vedno po bo veljala oprostitev plačila carine za blago v vrednosti do 150 EUR. To zagotavlja, da blago, ki se uvaža izven EU, nima prednosti glede DDV v primerjavi z blagom, ki se kupuje znotraj EU.

Podjetja bodo lahko DDV za vse članice plačevala prek sistema VEM

Evropska podjetja, ki trenutno prodajajo blago na daljavo v EU nad določenim pragom (35 000 EUR ali 100 000 EUR, odvisno od države članice) kupcem v drugi državi članici EU, se morajo po zdaj veljavnih pravilih registrirati za plačilo DDV in DDV plačati v državi članici kupca. To je drago in obremenjujoče. S 1. julijem 2021 se bo lahko v skladu z novimi pravili DDV pod pragom 10.000 EUR plačal v državi članici, kjer ima sedež podjetje prodajalca. Nad tem pragom se bodo lahko podjetja enostavno registrirala v sistem „vse na enem mestu“ (VEM), v katerem bodo lahko enostavno prijavila in plačala DDV, ki ga dolgujejo v drugih državah članicah.

Hkrati se obstoječi sistem »mini vse na enem mestu« (mini VEM), ki trenutno pokriva samo določene storitve, opravljene potrošnikom, širi na vse storitve, opravljene potrošnikom.

Podrobnejše informacije o registraciji v VEM najdete na spletni strani FURS. Pri tem dodajamo, da s 1. 4. 2021 registracija v posebne ureditve sistema VEM v Sloveniji še ne bo mogoča, saj še niso sprejete spremembe ZDDV-1, s katerimi se v slovenski pravni red prenašajo direktive DDV, ki urejajo e-trgovanje.

Vse informacije, tudi pogosta vprašanja in odgovori (ki se bodo še dopolnjevali), o novem sistemu so objavljene na spletnih straneh FURS.

Objavljene so tudi brošure s poljudno povzetimi informacijami:

Vse, kar morate vedeti o novih pravilih o DDV pri e-trgovanju, informacije za potrošnike >

Vse, kar morate vedeti o sistemu VEM za uvoz >

Vse, kar morate vedeti o sistemu VEM, informacije za prodajalce >

Vse, kar morate vedeti o sistemu VEM, informacije za izvajalce poštnih storitev in kurirske službe >

Za informacije pa se lahko obrnete tudi na klicni center FURS: 08 200 1003.

 

Vir: FURS

Nazaj