Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ)

Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ)

14.7.2021

Državni zbor je na seji 7. 7. 2021 sprejel Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ). Zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Z zakonom se določa tudi nekatere začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic nalezljive bolezni SARSCoV- 2, ki so pomembni za gospodarstvo, med drugim tudi ponovno ureja povračilo nadomestila plače delavcem zaradi karantene na domu ali odsotnosti z dela zaradi višje sile od 1. julija 2021 dalje.

Nekateri bistveni ukrepi so:

1. Ureditev nadomestil plače delavcem zaradi karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej, ki se uporabljajo od 1. julija 2021 (25. – 36. člen)

Zakon bo ponovno uvedel povračilo nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej. Ukrep bo veljal od 1. julija 2021 do 31. decembra 2021. Izplačana nadomestila plač delavcev, ki zaradi karantene na domu ali višje sile zaradi obveznosti varstva, višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza ali višje sile zaradi zaprtja mej ne morejo opravljati dela, Republika Slovenija povrne v celoti.

Do nadomestila plač bodo upravičeni delavci, ki ne morejo opravljati dela zaradi:

• karantene na domu,

• višje sile zaradi obveznosti varstva (eden od staršev otroke do vključno 5. razreda osnovne šole in v drugih primerih),

• višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza,

• višje sile zaradi zaprtja mej.

Delavec v času, ko zaradi višje sile ne opravlja dela, ima pravico do nadomestila plače v višini, kot je za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga (80 % nadomestila).

Delavec, ki je bil v karanteni na domu po stiku ali sumu stika z okuženo osebo in zaradi tega ne more opravljati dela v, delodajalec pa zanj ne more organizirati dela, pri čemer do stika ni prišlo med opravljanjem dela za delodajalca, ima pravico do nadomestila plače v višini, kot je za primer začasne nezmožnosti zagotavljanja dela iz poslovnega razloga (80 % nadomestila).

Delavec, ki je bil v karanteni na domu po stiku z okuženo osebo v okviru opravljanja dela za delodajalca in zato ne more opravljati dela, delodajalec pa zanj ne more organizirati dela na domu, ima pravico do nadomestila plače, ki bi jo prejel, če bi delal (100 % plača).

Nadomestilo plačene sme biti nižje od minimalne plače v Republiki Sloveniji.

Delavec, ki je v karanteni na domu, mora najpozneje v 24 urah obvestiti delodajalca, da je v karanteni, in o razlogih za karanteno na domu.

2. Ureditev dodatkov za neposredno delo s COVID-19 pacienti, ki opravljajo delo prek zunanjega izvajalca na podlagi pogodbe o poslovnem sodelovanju z izvajalci zdravstvenega varstva (41. člen)

Do dodatka v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače v skladu s 33. členom ZIUPOPDVE je pod pogoji iz 56. člena ZZUOOP upravičena tudi oseba, ki opravlja delo pri izvajalcu zdravstvenega varstva prek zunanjega izvajalca s katerim ima sklenjeno pogodbo o poslovnem sodelovanju. Ukrep velja od 1. junija 2020 do 31. decembra 2021. Vlada lahko ukrep iz tega člena podaljša s sklepom za obdobje šestih mesecev.

3. Podaljšanje veljavnosti ukrepa izvajanja in financiranja PCR testiranja iz proračuna RS (22. člen)

Povračilo stroškov odvzema brisov in stroškov izvedbe mikrobioloških preiskav se povrne le za mikrobiološke preiskave, katerih rezultati so posredovani v Centralni register podatkov o pacientih iz zakona, ki ureja zbirke podatkov s področja zdravstvenega varstva. Način izvedbe mikrobioloških preiskav, poročanja in posredovanja zahtevkov za povračilo stroškov določi minister, pristojen za zdravje. Minister, pristojen za zdravje, s sklepom določi najvišjo višino povračila stroškov odvzema brisov in izvedbe mikrobioloških preiskav. Ukrep od 1. julija 2021 do 31. decembra 2021. Vlada lahko ukrep iz tega člena podaljša s sklepom največ za obdobje šestih mesecev.

4. Podaljšanje ukrepov sofinanciranja obvezne strateške zaloge osebne varovalne opreme za zaposlene, ki izvajajo zdravstveno nego in zdravstveno rehabilitacijo pri izvajalcih socialno varstvene storitve institucionalno varstvo v javni mreži (23. člen ZDUOP) in sofinanciranja medicinske opreme in ukrepov na področju javnega zdravja oziroma pri izvajalcih s področja socialnih storitev (81. in 82. člen ZZUOOP) (8. - 10. člen)

Zakon podaljšuje ukrepe iz 23. člena ZDUOP in 81. ter 82. člena ZZUOOP na način, da lahko Vlada lahko ukrep podaljša s sklepom največ za obdobje šestih mesecev.

5. Ureditev samotestiranja s SARS-CoV-2 testi pod pogojem predhodnega strokovnega svetovanja v lekarnah ali specializiranih prodajalnah (15. - 16. člen)

 

Vir: GZS

Nazaj