Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Spremembe Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

Spremembe Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

30.9.2021

Vlada je izdala Odlok o spremembah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Odlok o spremembah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 določa, da izjema uporabe zaščitne maske velja za zaprte javne kraje in prostore le, če sta istočasno izpolnjeni dve zahtevi: prva zahteva je, da gosti izpolnjujejo pogoj PCT in druga zahteva je, da se v teh prostorih in krajih nudi hrana in pijača.

V Odloku o spremembah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 spreminja, da ob pogoju izpolnjevanja pogoja PCT gostom v zaprtih javnih krajih in prostorih, kjer se nudi tudi hrana in pijača, ni treba uporabljati zaščitne maske. Izjema velja za vse zaprte javne kraje in prostore, ne glede ali gre za gostinsko dejavnost, ki se opravlja v zaprtih prostorih ali za pogostitev na prireditvah v zaprtih prostorih. Javni prostori in kraji so tisti prostori in okolja do katerih ima vsakdo dostop. Javni prostor je prostor, ki je dostopen širši javnosti ali prostor za skupno uporabo, ne glede na lastništvo ali pravico do dostopa. Četrti odstavek 11. člena tega odloka določa pogoje kdaj se javni kraji in prostori štejejo za zaprte.

Torej, izjema uporabe zaščitne maske velja za zaprte javne kraje in prostore le, če sta istočasno izpolnjeni dve zahtevi: prva zahteva je, da gosti izpolnjujejo pogoj PCT in druga zahteva je, da se v teh prostorih in krajih nudi hrana in pijača. Primerjalno, v odprtih javnih krajih in prostorih je že do sedaj predpisano, da se, ob upoštevanju pogoja PCT, vse aktivnosti lahko izvajajo neomejeno ne glede na zagotavljanje medosebne razdalje 1,5 metra.

Poleg tega se kot izjemo od obveznega nošenja mask doda osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.

 

Vir: Ministrstvo za zdravje

Photo by Adam Nieścioruk on Unsplash

Nazaj