Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Novela Zakona o spodbujanju investicij nujna za koriščenje sredstev iz NOO

Novela Zakona o spodbujanju investicij nujna za koriščenje sredstev iz NOO

10.12.2021

Čim hitrejši sprejem novele zakona o spodbujanju investicij je nujen, saj sicer ne bomo upravičeni do črpanja 88,5 mio evrov iz Načrta za okrevanje in odpornost (NOO), namenjenih investicijam v zeleni prehod. Ob tem izražamo razočaranje, da Odbor državnega zbora za gospodarstvo o predlogu zakona ni glasoval.

Dodana vrednost na zaposlenega v gospodarskih družbah, ki prejmejo sredstva iz NOO, je dve leti po zaključku investicije višja kot pred začetkom investicije. Kot pozitivno označujemo, da novela odpravlja obveznost ustvarjanja delovnih mest in ostaja zgolj zaveza po ohranjanju števila le-teh.

Gospodarske zbornice podpiramo sprejem novele zakona po nujnem postopku, saj bi to omogočilo tudi doseganje z EU dogovorjenega mejnika in cilja iz NOO, zato pozivamo poslance, da naj se čimprej nadaljuje prekinjena seja Odbora za gospodarstvo. Le tako bo lahko Državni zbor RS še v letošnjem letu glasoval o sprejemu zakona. To podjetja namreč pričakujejo, saj potrebujejo sredstva za načrtovane investicije. Zaradi dolgotrajnih postopkov, povezanih s pripravo NOO, objava razpisov močno zamuja. Vse s tem povezane postopke je treba čim bolj pohitriti. Sem pa sodi tudi sprejem novele zakona o spodbujanju investicij.

 

Vir: GZS

Nazaj