Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija računovodij Dolenjske in Bele krajine

Finančno ministrstvo še preučuje možnosti glede podaljšanja roka za oddajo letnih poročil

Finančno ministrstvo še preučuje možnosti glede podaljšanja roka za oddajo letnih poročil

26.1.2022 - Ministrstvo za finance še preučuje možnosti glede podaljšanja roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021, poroča STA. Na gospodarskem ministrstvu zadržkov do podaljšanja nimajo.

Kot so za STA pojasnili na finančnem ministrstvu, so v preteklem tednu prejeli več prošenj za podaljšanje rokov za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021, možnosti glede te problematike pa še preučujejo.

Stališče do podaljšanja je zavzela tudi Sekcija računovodij Dolenjske in Bele krajine, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine. Veliko podjetij, med njimi tudi računovodski servisi, imajo že sedaj in bodo tudi v prihodnjih tednih v velikih težavah z organizacijo dela zaradi izolacij in karanten. Posledično je nemogoče opraviti vse redne in izredne aktivnosti vezane na redno delo in izdelavo bilanc ter letnih poročil, zato predlagajo ukrep podaljšanja roka. Želijo, da ministrstvo sprejme primeren ukrep v februarju in ne tako kot lani konec marca. Informacija o morebitnem premiku roka, le nekaj dni pred rokom, kot je sicer zakonodajno določen, računovodjem v praksi ne koristi, ne pomaga. Če izvedo prepozno, dela ne morejo pravočasno optimizirati.

Da zadržkov do podaljšanja nimajo, so že prejšnji teden odgovorili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Rok za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov so sicer podaljšali že pretekli dve leti, leta 2020 so ga zaradi epidemije covida-19 podaljšali do konca maja, lani pa do konca aprila.

 

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Nazaj