Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Stališče gospodarstva Dolenjske in Bele krajine o poteku južnega dela 3. razvojne osi

18.4.2008 - 5. seja upravnega odbora GZDBK

Upravni odbor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine se je včeraj sešel na svoji 5. redni seji, ki je potekala v prostorih družbe Danfoss Compressors v Črnomlju. Osrednja točka dnevnega reda je bila namenjena predstavitvi variant južnega dela 3. razvojne osi.

Upravni odbor je po predstavitvi, ki jo je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor skupaj z izdelovalcem študije, soglasno sprejel sklep o podpori variante V - vzhodna C. V predlagani varianti je upoštevana izvedba hitre ceste po vzhodni strani Novega mesta, hkrati na zahodni strani omogoča ustrezno navezavo razvojnih območij. Takšna izvedba trase bo pomenila veliko razvojno možnost za širše območje Novega mesta in tudi Belo krajino, saj je s predlaganim predorom v nadaljevanju trase in odstavnimi pasovi za tovorna vozila izboljšana in omogočena dostopnost v vseh letnih časih. Na belokranjski strani je upoštevan odsek tako za Metliko, kakor tudi za Semič in Črnomelj.

Člani upravnega odbora ocenjujejo, da je pospešitev aktivnosti na projektu izjemnega pomena, saj bi hiter dogovor in poenotenje stališč lahko pomenilo, da postane južni del 3. razvojne osi prva prioriteta v državi.

 

Novo mesto, 18. aprila 2008

Nazaj