Gospodarska zbornica  Dolenjske in Bele krajine

V javni obravnavi zakon o obvladovanju kriznih razmer na področju elektrike

V javni obravnavi zakon o obvladovanju kriznih razmer na področju elektrike

23.11.2022 - Ministrstvo za infrastrukturo pripombe zbira do četrtka, 24. novembra.

Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo do četrtka poslalo predlog Zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju električne energije, dostopen je na eUpravi. Kaj prinaša?

 1. S tem zakonom naj bi bile postavljene osnove za zmanjšanje porabe elektrike med 1. decembrom in 31. marcem za najmanj pet odstotkov v času koničnih ur, torej v urah, ko se porabi največ elektrike: konice so med 11. in 14. uro ter med 17. in 21. uro. Po predlogu bi večjim odjemalcem (s priključno močjo nad 43 kilovatov) kompenzirali omrežnino, če bi porabo v konicah zmanjšali, ali pa tudi tistim, ki so že vložili v ukrepe za povečanje učinkovite rabe energije.
 2. Zakon bi bil podlaga za največ polletno omejitev cene toplotne energije ter za dodeljevanje subvencij za nakup lesnih peletov.
 3. Uvaja se institut »presežnega prihodka«: vlada bo vsem proizvajalcem na območju Slovenije, ki bodo elektriko na domačem trgu prodajali nad 180 evrov (končna referenčna cena bo določena najpozneje 15. decembra) za megavatno uro pobrala razliko nad to ceno. In to bo veljalo za vse proizvajalce (razen za elektriko, proizvedeno iz zemeljskega plina) in prodajalce, tudi posrednike, ne glede na to, kdaj so sklenili pogodbo.
 4. Predlog zakona predvideva tudi, da tisti dobavitelji elektrike ali zemeljskega plina, ki so pogodbe o dobavah kupcem odpovedali od 1. januarja lani, še pet let po prenehanju veljavnosti tega zakona ne smejo dobavljati teh energentov. Predlog zakona torej posega v odločitve za nazaj, skoraj dve leti pred objavo tega predloga zakona.
 5. Predlog zakona predvideva tudi nepovratna sredstva za vlaganja v:

 

 • proizvodnjo in shranjevanje električne ali toplotne energije (projekti z inštalirano močjo, enako en megavat ali manj);
 • tehnologije za proizvodnjo toplote in plina (projekti z inštalirano močjo, enako en megavat ali manj),
 • proizvodnjo obnovljivega vodika (projekti z inštalirano močjo, enako tri megavate ali manj),
 • proizvodnjo bioplina in biometana iz odpadkov in ostankov (projekti z inštalirano zmogljivostjo, enako 25 tisoč ton na leto ali manj),
 • projekte v stoodstotni lasti malih in srednjih podjetij (MSP) ali projekte skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov (projekti z inštalirano močjo šest megavatov ali manj) in v projekte v stoodstotni lasti malih podjetij in mikropodjetij ali projekte skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov, samo za proizvodnjo vetrne energije (projekti z inštalirano močjo, enako 18 megavatov ali manj).

 

Predlog Zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju električne energije >

Vabimo vas k oddaji pripomb in predlogov. Te lahko oddate na povezavi oz. priloženem obrazcu, ki ga pošljete na e-naslov gp.mzi@gov.si, do vključno četrtka, 24. 11. 2022.

 

Vir: finance.si

Nazaj