Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Pozitivne napovedi delodajalcev glede zaposlovanja v prvi polovici leta 2023

Pozitivne napovedi delodajalcev glede zaposlovanja v prvi polovici leta 2023

22.12.2022 - Obeti delodajalcev glede gibanja zaposlenosti v prvi polovici leta 2023 so pozitivni. Napovedujejo 2,6-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 36.300 zaposlitev.

Tako kažejo rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je oktobra in novembra 2022 sodelovalo več kot 2.800 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije.

Najpozitivnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v gradbeništvu, gostinstvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih.

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani: delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, prodajalci in natakarji.

S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklih šestih mesecih soočala več kot polovica delodajalcev (56,8 %). V skupini velikih delodajalcev se jih je s pomanjkanjem ustreznih kadrov srečevalo več kot 80 %.

Podatki še kažejo, da se neskladja na trgu dela poglabljajo, težave delodajalcev z iskanjem kadra so vse pogostejše. Dobra polovica delodajalcev (53,9 %) tudi v prihodnje pričakuje težave z iskanjem kadra. Najbolj zaskrbljeni so delodajalci iz gostinstva ter zdravstva in socialnega varstva: skoraj tri četrtine jih v prihodnosti pričakuje težave z iskanjem kadra.

Več >

 

Vir: ZRSZ

Nazaj