Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Vodič uvajanja umetne inteligence v mala in srednja podjetja v Sloveniji

Vodič uvajanja umetne inteligence v mala in srednja podjetja v Sloveniji

19.4.2023

Marca 2023 je v sklopu projekta AI4SI pri Združenje za informatiko in telekomunikacije (pri GZS) izšel elektronski Vodič uvajanja umetne inteligence v mala in srednja podjetja v Sloveniji.

Kot manager, podjetnik ali lastnik, ki želi svoje podjetje pripraviti na gospodarsko okolje, temelječe na umetni inteligenci (UI), se danes kod družba soočamo z nasprotujočimi informacijami glede nevarnosti in koristi UI. Vodje organizacij in projektov se soočajo s teničnimi zahtevami ter strateškimi dilemami glede rabe UI pri delovanju in poslovanju organizacij. V tem vodiču avtorji predstavljajo premišljene korake, po katerih lahko pričnete z uvajanjem UI v svoje podjetje ali organizacije. Strokovnjaki iz podjetij in institucij znanja, ki se združujejo v ai4si (AI for Slovenia), si prizadevajo zagotaviti, da na pot uvajanja umetne inteligence stopite varno, zanesljivo in z zagotovljenimi učinki.

Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) je reprezentativno združenje IKT sektorja v Sloveniji, ki podpira interese svojega sektorja in pričakovanja svojih članov ter je aktiven član podpornega okolja za uspešno digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva in družbe. Slovenija je mednarodno prepoznana na področju raziskav in razvoja s področja umetne inteligence. Opaziti pa je, da uvajanje le-te v poslovne procese, tako gospodarstva kot državne uprave, še vedno ne steče. Ravno zaradi hitrejšega prenosa umetne inteligence v prakso je bila ustanovljena iniciativa AI4SI (AI za Slovenijo). 

  

EN

 

Nazaj