Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija računovodij Dolenjske in Bele krajine

Vlada potrdila predlog novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

Vlada potrdila predlog novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

11.12.2023

Vlada je določila besedilo predloga novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2). Z njim v slovenski pravni red prenašamo še zadnji ukrep iz evropske direktive o določitvi pravil proti praksam izogibanja davkom, ki je plod mednarodnega sodelovanja na tem področju.

Slovenija s predlogom novele zakona nadaljuje z izpolnjevanjem mednarodnih zavez na področju boja proti škodljivim davčnim praksam. Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj je leta 2015 v okviru projekta zmanjševanja davčne osnove in prenašanja dobička (angleško Base Erosion and Profit Shifting – BEPS) sprejela ukrepe za zmanjševanje davčne osnove in prenašanja dobička. Evropska unija je nekatere od teh ukrepov povzela v direktivi o določitvi pravil proti praksam izogibanja davkom (angleško Anti Tax Avoidance Directive – ATAD). Ti ukrepi v širšem kontekstu naslavljajo vrzeli oziroma neskladja med davčnimi sistemi držav, ki jih mednarodne skupine podjetij izkoriščajo pri svojem čezmejnem poslovanju. Skladno s tem se ZDDPO-2 dopolnjuje z ukrepom glede davčnega priznavanja obresti - tako imenovano pravilo EBITDA. Ob tem se obstoječi ukrep (tako imenovana tanka kapitalizacija), določen v 32. členu ZDDPO-2, ohrani, saj za zavezance pomeni varni pristan z vidika ugotavljanja neodvisnega tržnega načela (to je presoje, ali je zavezanec s strani svoje povezane osebe primerno financiran oziroma izkazuje primerno kapitalsko ustreznost, kot bi jo, če bi šlo za nepovezano osebo).

S predlagano novelo skladno z razvojem mednarodnih smernic dopolnjujemo ZDDPO-2 v delu, ki se nanaša na določitev obstoja poslovne enote. Spremembe in dopolnitve načeloma ne pomenijo drugačne davčne obravnave poslovnih enot, ampak samo bolj določno pojasnijo oziroma nadgradijo davčni vidik omenjene vsebine.

Več >

 

Vir: Ministrstvo za finance

Nazaj