Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Vzporedno poročanje podatkov o plačah

Vzporedno poročanje podatkov o plačah

13.12.2023 - Obveščamo vas, da je glede na dogovor med Statističnim uradom RS in AJPES podaljšano prehodno obdobje, v katerem poteka vzporedno poročanje podatkov o plačah v zasebnem sektorju, tako Finančni upravi RS na REK-O obrazcih kot AJPES na obrazcih ZAP/M. Zadnje poročanje podatkov AJPES prek spletne aplikacije Plače je predvideno v aprilu 2024 (podatki o izplačanih plačah za marec 2024).

AJPES izvaja mesečno statistično raziskovanje o izplačanih plačah pri pravnih osebah zasebnega sektorja za potrebe Statističnega urada Republike Slovenije.

Pravne osebe mesečno predložijo AJPES zbirne podatke o izplačanih plačah in o številu zaposlenih oseb na podlagi plačanih ur, ki bremenijo delodajalca. Podatke poročajo ločeno za zaposlene, za katere veljajo določila kolektivnih pogodb in ločeno za zaposlene, za katere določila kolektivnih pogodb ne veljajo, in sicer za redna, zaostala in izredna izplačila.

Podatke posredujejo vse pravne osebe zasebnega sektorja (gospodarske družbe, zadruge, pravne osebe zasebnega prava, društva), ki imajo vsaj eno zaposleno osebo oziroma kot določa Navodilo o vsebini in načinu sporočanja podatkov za potrebe statističnega raziskovanja Plače zaposlenih pri pravnih osebah (ZAP/M).

Nov sistem poročanja z REK-O obrazcem Finančne uprave RS prinaša spremembe tudi na področju poročanja podatkov o plačah v zasebnem sektorju. Prehodno obdobje, v katerem bo potekalo vzporedno poročanje, je podaljšano, in sicer bo zadnje poročanje podatkov AJPES prek spletne aplikacije Plače v aprilu 2024 (podatki o izplačanih plačah za marec 2024).

 

Vir: AJPES

Nazaj