Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Državni zbor sprejel zakon o obnovi in razvoju po avgustovskih poplavah

Državni zbor sprejel zakon o obnovi in razvoju po avgustovskih poplavah

15.12.2023 - Državni zbor je sprejel Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), katerega cilj je zagotoviti mehanizme za hitrejšo obnovo avgusta poplavljenih območij in izboljšati zaščito pred prihodnjimi naravnimi nesrečami, hkrati pa pospešiti razvoj na prizadetih območjih.

Za financiranje projektov in ukrepov, povezanih s poplavami in plazovi, se ustanovi proračunski sklad, na katerem se zbirajo sredstva na posebnem računu, ločeno od drugih proračunskih sredstev. Kot vir prihodka proračunskega sklada za obnovo so določeni naslednji viri: začasni davek na bilančno vsoto bank in hranilnic v višini 0,2 odstotka, začasno zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za tri odstotne točke ter začasna uporaba čistega in bilančnega dobička Slovenskega državnega holdinga.

Gre za začasne vire, DDPO se plačuje po stopnji 22 odstotkov od davčne osnove za leta 2024, 2025, 2026, 2027 in 2028. Znesek, ki je razlika med zneskom davka po stopnji iz 1. odstavka 64. člena in zneskom davka po stopnji iz 60. člena ZDDPO-2, je namenski prihodek namenskega proračunskega sklada iz 127. člena tega zakona.

Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS)

Vlada je znova preslišala zahteve gospodarstva >

 

Vir: gov.si

Nazaj