Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija računovodij Dolenjske in Bele krajine

Slovenski računovodski standardi 2024

Slovenski računovodski standardi 2024

3.1.2024 - Objavljeni so bili novi Slovenski računovodski standardi 2024 in spremenjen enotni kontni okvir za gospodarske družbe, samostojne podjetnike posameznike, zadruge, nepridobitne organizacije – pravne osebe zasebnega prava ter društva in invalidske organizacije.

Slovenski računovodski standardi so bili leta 2016 na novo opredeljeni, prve korenitejše spremembe pa so doživeli v letu 2019. Po petih letih bodo s 1. januarjem 2024 začeli veljati novi SRS. Spremembe so bile potrebne zaradi številnih sprememb Mednarodnih standardov računovodskega poročanja, s katerimi SRS ne smejo biti v pomembnem nasprotju.

Novosti se nanašajo na posodobljeno opredelitev sredstev in obveznosti v okviru SRS, dopolnjena so pravila računovodske obravnave odloženih terjatev in obveznosti za davek ter podrobneje zapisana tudi pravila obravnave nekratkoročnih sredstev za odtujitev (za prodajo). Računovodski standardi, ki se nanašajo na obravnavo gospodarskih kategorij, so dopolnjeni z računovodskimi rešitvami, pri katerih so se v preteklih letih pojavljala vprašanja. Pri nekaterih so bile računovodske rešitve spremenjene kot posledica sprememb v MSRP. Standardi so doživeli tudi pomembnejšo redakcijsko posodobitev, ki omogoča boljšo uporabniško izkušnjo.

Pomembnejše vsebinske spremembe vsebuje SRS 3 – Finančne naložbe. V njem se spreminja računovodska obravnava tistih finančnih naložb, ki niso naložbe v odvisne in pridružene organizacije ter skupne podvige.

Redakcijsko so urejeni tudi standardi poročanja in standardi posebnosti.

Nova izdaja poleg računovodskih standardov vključuje tudi Pravila skrbnega računovodenja in spremna pojasnila, ki so jih pripravili strokovnjaki Zveze RFR.

 

Vir in foto: Zveza RFR

Nazaj