Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu

3.1.2024

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu.

Predlog zakona ureja pravne podlage in dopolnjuje sistem kazenskih sankcij zaradi sprememb in dopolnitev Uredb ter Sporazuma o trgovini in sodelovanju med Evropsko unijo in Evropsko skupnostjo za atomsko energijo na eni strani ter Združenim kraljestvom Velika Britanija in Severna Irska (v nadaljevanju: Združeno kraljestvo), ki je bil posledica izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Poleg tega se s tem predlogom zakona v slovenski pravni red implementira Direktiva o uporabi vozil, najetih brez voznikov, in sicer za področje prevozov blaga.

Predlog zakona dopolnjuje tudi področje usposabljanja za preizkus znanja za pridobitev strokovne usposobljenosti upravljavca prevoza in voznikov ter dodatno ureja področje temeljnih kvalifikacij voznikov.

S predlogom zakona se podaja splošna pravna podlaga za podeljevanje morebitnih nepovratnih spodbud cestnim prevoznikom. V preteklosti je bila namreč večkrat izpostavljena potreba, da se v področnem zakonu splošno uredi tudi to področje, za konkretne spodbude bo ministrstvo pripravilo podzakonski akt, kjer bo natančno opredelilo, katera pravila državnih pomoči se bodo v zadevnem primeru uporabila.

V predlog zakona so vključeni tudi predlogi s področja prevoza potnikov v notranjem in čezmejnem prometu, predvsem se uvajajo prevozi za potrebe razvojnih in raziskovalnih projektov.

Predlog zakona vsebuje še spremembe, ki so potrebne zaradi ureditve pristojnosti izvajanja inšpekcijskega nadzora v zvezi z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o državni upravi in Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o organih v sestavi ministrstev, na podlagi katere se naloge inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem predpisov s področja javnega potniškega prometa potnikov v notranjem cestnem prometu in čezmejnem cestnem prometu do prestopne točke v sosednji državi, ki jo določi organ javnega potniškega prometa, prenašajo iz Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo na Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo.

 

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Nazaj