Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija za informatiko

Kibernetska varnost v letu 2023

Kibernetska varnost v letu 2023

15.1.2024

Na SI-CERT so pripravili hiter pregled leta 2023 v številkah. Zabeležili so 4280 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 4 % porast glede na leto 2022. Med kibernetskimi grožnjami, ki ciljajo na fizične osebe, izpostavljajo kripto prevare in SMS-sporočila, namenjena ribarjenju za finančnimi podatki (t. i. smishing). V letu 2023 so obravnavali do sedaj najvišje število investicijskih prevar, kjer so žrtve na različne načine zvabljali v različne lažne investicije v kripto valute. Gre za prevaro, ki je izstopala tako po številčnosti kot tudi po višini oškodovanja, saj je najvišja sporočena škoda znašala 140.000 €, povprečna pa kar 40.000 €.

Zabeležili so tudi porast smishing sporočil, ki želijo pod krinko logističnih podjetij ali bank izvabiti finančne podatke uporabnikov. Podjetja pa so še vedno tarča t. i. direktorske prevare in napadov z vrivanjem v poslovno komunikacijo, kjer je glavni cilj napadalcev preusmeriti nakazilo na drug bančni račun.

Kibernetska varnost 2023 v številkah

Trende in izpostavljene primere incidentov bodo podrobneje predstavili v prihajajočem letnem poročilu SI-CERT o kibernetski varnosti.

 

Vir in foto: SI-CERT

Nazaj