Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov

Objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov

2.2.2024 - V Uradnem listu RS št. 9/2024 z dne 2. 2. 2024 je bil objavljen nov znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov v višini 7,21 evra.

Zakonsko določena bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov (na podlagi 130. c člena Zakona za uravnoteženje javnih financ) ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas, tako da se upošteva, da povprečna mesečna delovna obveznost za polni delovni čas znaša 174 ur. Ob spremembi minimalne plače minister, pristojen za delo, določi nov znesek minimalne bruto urne postavke.

Minister Luka Mesec je na podlagi 6. člena Zakona o minimalni plači določil znesek minimalne plače, ki za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2024, znaša 1.253,90 evra.

Na tej podlagi je minister za delo določil novo minimalno bruto urno postavko za začasno in občasno delo dijakov in študentov, in sicer v višini 7,21 evra.

Nov znesek minimalne bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del bo začel veljati jutri.

 

Vir: gov.si

Nazaj