Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija za inovativnost

Aprila obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine

Aprila obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine

17.4.2024 - Vsako pomlad, 26. aprila, obeležujemo svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je priložnost, da poudarimo vlogo, ki jo imajo pravice intelektualne lastnine pri spodbujanju inovativnosti in ustvarjalnosti.

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization - WIPO) je za vodilno temo letošnje kampanje izbrala cilje trajnostnega razvoja. Kampanja poteka pod sloganom »Intelektualna lastnina in cilji trajnostnega razvoja: z inovacijami in ustvarjalnostjo gradimo skupno prihodnost«.

V ospredje je postavljena intelektualna lastnina, ki na inovativen način prispeva k reševanju glavnih izzivov, s katerimi se sooča človeštvo, in pripomore k bolj zdravim, varnejšim in udobnejšim življenjem ljudi in družbe kot celote.

Svetovni dan intelektualne lastnine 2024 bo priložnost za predstavitev osrednje vloge, ki jo imajo intelektualna lastnina, inovativnost in ustvarjalnost pri doseganju teh ciljev v korist vseh. Intelektualna lastnina je namreč pomemben katalizator za rast in razvoj in ima kot taka ključno vlogo pri izboljšanju življenjskih pogojev in varovanju našega planeta.

V spletnem orodju, ki ga je pripravil WIPO (v angleščini), si lahko na razumljiv in interaktivni način podrobneje ogledate podporo, ki jo pri zasledovanju 17 ciljev trajnostnega razvoja nudijo inovacije, podprte s pravicami intelektualne lastnine.

Brezplačno spletno predavanje

V počastitev svetovnega dneva intelektualne lastnine 2024 bodo na Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino organizirali brezplačno spletno predavanje o osnovah intelektualne lastnine, ki bo potekal v sredo, 24. aprila 2024, ob 10. uri.

Na predavanju bodo predstavili kaj je intelektualna lastnina, kako jo varujemo pri nas in v svetu ter kako pravice intelektualne lastnine podpirajo inovativnost in kreativnost, ki je potrebna za tlakovanje poti do trajnostne prihodnosti.

Dogodek je namenjen širši javnosti, od posameznikov na začetku svoje poti do že uveljavljenih podjetnikov, izumiteljev in ustvarjalcev ter vsem tistim, ki vas zanima širša tema trajnostnega razvoja in inovacij.

Pridružite se prek povezave, predhodne prijave niso potrebne.

WIPO Galerija ustvarjalcev sprememb – odprte nominacije

WIPO Galerija ustvarjalcev sprememb je priložnost za predstavitev tistih, ki v svojem okolju, družbi ali globalno že ustvarjajo rešitve, ki pripomorejo k trajnostnim ciljem. Vabimo vas k nominaciji nadarjenih inovatorjev, ustvarjalcev in podjetnikov, ki že uporabljajo pravice intelektualne lastnine za pospeševanje inovacij in ustvarjalnosti za boljšo prihodnost in katerih delo je navdih za druge.

Na spletni strani WIPO lahko preberete več o svetovnem dnevu intelektualne lastnine 2024, celotni kampanji, obravnavani temi in orodjih, ki so na voljo (v angleščini).

 

Vir: gov.si

Foto: WIPO

Nazaj