Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Omizje

Interventna plačilna in insolvenčna zakonodaja - zagon ali nova zavora?

4.3.2011

V tem tednu parlament sprejema paket interventne zakonodaje v zvezi s plačilno nedisciplino, v medresorskem usklajevanju pa je drugi paket v zvezi z insolventnimi postopki. Gospodarska zbornica Slovenije podpira cilje zakonov – izboljšanje plačilne discipline, večjo likvidnost in pravno varnost upnikov, ne podpira pa »turbo« postopka priprave in sprejemanja teh zakonov, v katerih ni posluha za argumente proti administrativnim ukrepom brez primerne strokovne podlage in celovite ocene učinkov na gospodarstvo.

V zvezi s tem GZS vabi na omizje, ki bo 8. marca 2011, ob 13. uri na GZS (Dimičeva 13 - dvorana C, Ljubljana). Na omizju bodo ponovno predstavljena stališča GZS, posredovana resornim ministrstvom in pristojnim odborom Državnega zbora in Državnega sveta, podprta z mnenji strokovnjakov iz prakse.

O ocenah učinkov interventnih zakonov na gospodarstvo bodo spregovorili predstavniki izvoznikov, domačih dobaviteljev in storitvenih dejavnosti, podizvajalcev javnih naročil, bančnikov in drugih.

Na omizju, ki ga bo vodila Alenka Avberšek, izvršna direktorica GZS za zakonodajo in politike, bodo v luči učinkovitosti pravne države, javnih naročnikov in gospodarstva, poleg uvodničarjev svoja stališča predstavili Jožica Turk, direktorica Finančne službe Gorenje d.d.; Jože Vencelj, Ist d.o.o., predsednik Sekcije malih trgovcev GZS-PTZ; Brane Selak, Marmor Hotavlje d.o.o., predsednik GZS-ZGIGM. Udeleženci bodo razpravljali o vprašanjih, kot so - ali je izhodišče za pripravo interventne zakonodaje, da je denarja dovolj, samo volje za plačilo ni, napačno? Lahko ti zakoni izboljšajo likvidnost ali jo bodo poslabšali? Ali javna naročila terjajo spremembo zakona ali prakse? Kaj lahko storimo in kaj ne, kaj naj znova sporočimo politiki in javnostim?

Svojo udeležbo lahko potrdite do 7. marca 2011 na e-naslov andreja.abram@gzs.si.

Vabilo

Nazaj