Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

SID banka in gospodarsko ministrstvo vzpostavila nov posojilni sklad v višini 100 milijonov evrov

Slovenskim podjetjem, prizadetim zaradi neposrednih ali posrednih učinkov krize zaradi agresije Rusije proti Ukrajini ali energetske krize, so za namene investicij in tekočega poslovanja pri SID banki na voljo novi krediti z ugodnimi obrestnimi merami.

Posojilni sklad v višini 100 milijonov evrov je namenjen financiranju tehnološkega razvoja in drugih investicij ali pa financiranju likvidnosti (obratnih sredstev) v podjetjih, prizadetih zaradi ukrajinske in energetske krize.

Slovenskemu gospodarstvu je iz tega sklada za reševanje likvidnosti, podporo investicijam zaradi neposrednih ali posrednih učinkov krize zaradi agresije Rusije proti Ukrajini ponovno na voljo ugodno financiranje po Programu ORMG2. Cilj programa je prizadetim podjetjem olajšati in poceniti dostop do dolžniškega financiranja ter s tem olajšati poslovanje, ohranjati in krepiti konkurenčnost ter omogočiti nadaljnji razvoj. Krediti končnim prejemnikom nudijo ugodnosti z vidika ročnosti, zavarovanj, moratorijev in obrestnih mer, ki so praviloma nižje od tržnih. Posojila se odobravajo po pravilih državnih oziroma »de minimis« pomoči.

Program omogoča gospodarskim družbam, zadrugam in samostojnim podjetnikom posojila od 100.000 evrov naprej, financira se do 85 % vrednosti naložbe oziroma upravičenih stroškov. Ročnost kreditov znaša najmanj 2 leti, maksimalna možna ročnost kredita za naložbe pa znaša 15 let ter za obratna sredstva največ 8 let. Znesek kredita mora biti skladen s pogoji, kot jih določa naložbena strategija.

Gre za skupni ukrep Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in SID banke. Sredstva za delovanje posojilnega sklada (znanega tudi kot posojilni sklad PS6 ali ORMG2), sta namreč zagotovila v višini 25 milijonov evrov gospodarsko ministrstvo ter 75 milijonov SID banka na podlagi Pogodbe o financiranju in izvajanju Ukrepa finančnega inženiringa iz drugega odstavka 50. člena Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki je bila podpisana 4. oktobra 2023.

Več informacij o financiranju je na spletni strani SID banke, zainteresirana podjetja pa lahko pokličejo na številko 01 2007 480 ali pošljejo e-sporočilo na naslov financiranje@sid.si.

Nazaj