Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Revizija klasifikacije NACE in s tem SKD

26.4.2019

Klasifikacija dejavnosti NACE Rev. 2 je eden od osnovnih evropskih statističnih standardov za zbiranje in izkazovanje podatkov o tekočih gospodarskih gibanjih ter spremembah v gospodarstvu. Njena slovenska različica je Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2008). Obveščamo vas, da so se na ravni Evropske unije (EU) začele aktivnosti za spremembo klasifikacije dejavnosti NACE Rev. 2, s tem pa se je začelo tudi zbiranje predlogov za spremembe.

 Vabimo vas, da nam morebitne predloge za spremembe klasifikacije SKD 2008 (nove postavke, črtanje obstoječih, sprememba poimenovanj) pošljete na naš naslov gp.surs@gov.si do 28. 6. 2019.

 Predlogi za spremembe morajo biti dobro utemeljeni, podrobno razloženi in pripravljeni v slovenskem in angleškem jeziku. Predstaviti jih bomo morali vsem državam članicam, v procesu usklajevanj pa jih bo morala podpreti večina držav članic, da bodo v prenovljeni klasifikaciji NACE (in s tem SKD) potem tudi upoštevani. Pri oblikovanju predlogov je pomembno:

  • da poimenovanje posamezne postavke klasifikacije čim bolj pojasnjuje njeno vsebino;
  • da je razvrščanje dejavnosti čim bolj nedvoumno in da se uporabljeno izrazje čim bolj približa ustaljenim izrazom, ki se uporabljajo za poimenovanje posameznih aktivnosti na različnih področjih nacionalnega gospodarstva.

Več informacij o tem je na voljo na spletni strani http://www.stat.si/StatWeb/File/DocSysFile/10409/IZ_2019_NACE_internet_novica_lekt.docx

Prilagamo primer dobro pripravljenega predloga za spremembo klasifikacije, ki ga je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor.

 

Vir: SURS

Nazaj