Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Ujemimo digitalno prihodnost s projektom SRC-EDIH

Ujemimo digitalno prihodnost s projektom SRC-EDIH

24.1.2024

V Pretorski palači, v Kopru,  je potekala novinarska konferenca, na kateri so nastopajoči predstavili projektne storitve ter izkušnje, ki jih za namene digitalizacije lastnega dela podjetjem in javnim zavodom nudi naše vseslovensko Evropsko digitalno inovacijsko stičišče, projekt SRC-EDIH, koordiniran iz Novega mesta. Podjetja in javni zavodi, ki se vključijo v projekt, pridobijo ocene o svoji obstoječi digitalni razvitosti ter znanja in storitve za uporabo digitalnih tehnologij, s katerimi bodo lahko izboljšali svoje poslovne in proizvodne procese, izdelke ali storitve v prihodnje.

Prisotne je uvodno nagovorila rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar. Izpostavila je pomen projekta SRC-EDIH za Univerzo na Primorskem in njegovo vpetost v širše družbeno okolje v občini, regiji in državi. Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto, je poudaril nujnost digitalizacije organizacij za njihovo uspešnost in konkurenčnost v prihodnosti. Andrej Erzetič, svetovalec župana za digitalni razvoj, Služba za digitalni razvoj in pisarniško poslovanje na Mestni občini Koper je predstavil vizijo digitalnega razvoja Mestne občine Koper in izkušnje z uporabo orodja za ocenjevanje digitalne zrelosti projekta SRC-EDIH. Andrej Erzetič, svetovalec župana za digitalni razvoj, Služba za digitalni razvoj in pisarniško poslovanje na Mestni občini Koper, je predstavil vizijo digitalnega razvoja Mestne občine Koper in izkušnje z uporabo orodja za ocenjevanje digitalne zrelosti projekta SRC-EDIH. Izpostavil je, da za MO Koper niso uporabniki digitalnih procesov zgolj uradniki, ampak so uporabniki vsi občani občine, torej cca. 50.000 oseb. Vsem je potrebno krepiti kompetence digitalne transformacije. Svoje izkušnje z dosedanjih sodelovanjem na projektu SRC-EDIH je delil tudi Marko Krnec, direktor podjetja K2PACK.

V naslednjih dveh letih bo stičišče SRC-EDIH pri pridobivanju digitalnih znanj in kompetenc v Sloveniji podprlo prek 100 organizacij in več kot 1000 zaposlenih. Vsem, v projekt vključenim podjetjem, podjetnikom, organizacijam in zavodom, bo omogočen dostop do tehničnega in strokovnega znanja, preko 100 različnih izobraževanj in 11 testnih okolij, v katerih bo omogočeno testiranje naprednih digitalnih tehnologij pred vlaganjem vanje. Stičišče nudi tudi svetovanja pri financiranju ter dostopanju do inovacijskega ekosistema. Vse storitve projekta so za uporabnike ali brezplačne ali pa na voljo za nižjo ceno, kot jih izven stičišč postavlja prosti trg.

Danes je digitalna preobrazba nujen del uspešnega poslovanja in doseganja konkurenčnosti tako v zasebnem kot v javnem sektorju. Preobrazba poslovanja v digitalnem okolju zahteva uvajanje novih tehnologij, spremembe v poslovnih procesih, pa tudi kulturi in načinu razmišljanja zaposlenih znotraj organizacij in v družbi.

Po novinarski konferenci je sledil 8. delovni sestanek konzorcija (partnerjev projekta SRC - EDIH). Prisotni so pregledali stanje dosedanjih opravil in dejavnosti pri vseh sedmih delovnih paketih ter opredelili smernice nadaljnjega dela.

Dogodek je potekal v sklopu projekta SRC-EDIH.

EN

Nazaj