Gospodarska zbornica  Dolenjske in Bele krajine

Podeljena priznanja za najboljše inovacije GZDBK za leto 2024

Podeljena priznanja za najboljše inovacije GZDBK za leto 2024

12.6.2024

Že 17 let Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) objavlja razpis za podelitev priznanj za inovacije GZDBK ter na Dnevu inovativnosti podeljuje nagrade in priznanja inovatorjem Dolenjske in Bele krajine. Na letošnji razpis za najboljše inovacije je prispelo kar 31 inovacijskih predlogov 14 prijaviteljev, ki jih je pripravilo 247 inovatorjev. Osemčlanska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za inovativnost (SINO), je na podlagi zapisanega v prijavah in predstavitev inovacijskih predlogov s strani prijaviteljev ocenila, da si 10 inovacij zasluži zlato priznanje, 19 srebrno priznanje in 2 bronasto priznanje. Priznanja in diplome je nagrajencem na Dnevu inovativnosti GZDBK, ki je potekal 12. junija 2024 na Otočcu v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, predal predsednik zbornice mag. Marko Gorjup. Šest najbolje uvrščenih inovacij je GZDBK posredovala na izbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi.

Še vedno smo v času nenehnih sprememb tako na poslovnem kot na geopolitičnem področju, kar se močno čuti tudi v gospodarstvu Dolenjske in Bele krajine. V tem zahtevnem času vlaganja v raziskave, razvoj in inovacije ostajajo ključna za obstoj in nadaljnji razvoj gospodarskih družb in podjetnikov.

Regija Dolenjska in Bela krajina v Sloveniji pozitivno odstopa na področju vlaganj v razvojno raziskovalne dejavnosti (RRI) in to vsako leto dokazujejo inovatorke in inovatorji, z odličnimi inovacijami, ki jih prijavijo na razpis GZDBK.

Letošnji Dan inovativnosti GZDBK je potekal 12. junija 2024 na Otočcu v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija. V uvodnem delu so prisotni prisluhnili dr. Petru Wostnerju, sekretarju, z Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, ki je predstavil, kako do hitrejše rasti produktivnosti. Na dogodku se je s projektom Nedanovski falcon center predstavil tudi Kristjan Nedanovski, ki je na letošnjem tekmovanju POPRI zasedel 2. mesto v kategoriji mladi do 29. leta.

V drugem delu dogodka je potekala slavnostna podelitev priznanj in nagrad za inovacije GZDBK za leto 2024. Na letošnji razpis za najboljše inovacije je prispelo kar 31 inovacijskih predlogov 14 prijaviteljev, ki jih je pripravilo 247 inovatorjev.

Prispele predloge je ocenila osemčlanska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za inovativnost (SINO) in jo sestavljajo: Krunoslav Šimrak, TPV AUTOMOTIVE, d. o. o. (predsednik komisije), Bernarda Bevc Bukovec, Adria Mobil, d. o. o., Novo mesto, dr. Andrej Dobrovoljc, Razvojni center Novo mesto, d. o. o., Marjan Hosta, Iskra PIO, d. o. o., mag. Mitja Košak, Solos, d. o. o., prof. dr. Simon Muhič, Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, Mitja Pelko, Krka, d. d., Novo mesto in izr. prof. dr. Alenka Zvonar Pobirk, mag. farm., Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo.

Komisija je na podlagi zapisanega v prijavah in predstavitev inovacijskih predlogov s strani prijaviteljev ocenila, da si 10 inovacij zasluži zlato priznanje, 19 srebrno priznanje in 2 bronasto priznanje. Priznanja in diplome je nagrajencem predal predsednik zbornice mag. Marko Gorjup.  

Rezultati ocenjevanja:

ZLATO PRIZNANJE

 • ADRIA DOM, d. o. o.: Sky Twin
 • ADRIA MOBIL, d. o. o., Novo mesto: ADRIA TWIN MAX
 • Iskra PIO, d. o. o.: Visoko prilagodljiv izolatorski sistem za sterilno polnjenje aktivnih učinkovin
 • KOLPA, d. o. o., Metlika: Nova tehnološka linija za proizvodnjo inovativnih Kerrock plošč
 • KRKA, d. d., Novo mesto: Družina izdelkov z enovitim granulatom argininijevega perindoprilata za dostopno zdravljenje hipertenzije
 • KRKA, d. d., Novo mesto: Inovativna ogrodna tableta s pH-odvisnim sproščanjem ranolazina za zdravljenje angine pektoris
 • KRKA, d. d., Novo mesto: Inovativno zdravilo z dabigatranom za zdravljenje in preprečevanje trombemboličnih dogodkov
 • KRKA, d. d., Novo mesto: Razvoj inovativnih žvečljivih tablet z robenakoksibom za zdravljenje osteoartritisa in obvladovanje pooperativne bolečine pri psih
 • KRKA, d. d., Novo mesto: Tapentadolijev maleat v inovativni farmacevtski obliki s podaljšanim sproščanjem za obvladovanje hude kronične bolečine
 • TPV AUTOMOTIVE, d. o. o., Novo mesto: S simulacijami podprt trajnostni razvoj komponente baterijskega paketa

SREBRNO PRIZNANJE

 • ADRIA DOM, d. o. o.: Tiny Home
 • ADRIA MOBIL, d. o. o., Novo mesto: ADRIA 75B
 • ADRIA MOBIL, d. o. o., Novo mesto: Adria Aviva LITE
 • ADRIA MOBIL, d. o. o., Novo mesto: Linija za avtomatski razrez materiala
 • BETI, d. o. o.: Razvoj okolju prijaznih »upcycle« izdelkov iz ostankov preje na osnovi eko dizajna
 • Iskra, d. o. o., PE Kondenzatorji: KNG-kondenzatorji za daljinsko vodene podmornice (UV) 
 • Iskra, d. o. o., PE Kondenzatorji: THB-kondenzator KNB1590 X2 310VAC +125 °C
 • KRKA, d. d., Novo mesto: Vpeljava digitalnega dvojčka procesa filmskega oblaganja tablet za večjo stroškovno učinkovitost in bolj trajnostno farmacevtsko proizvodnjo
 • LANEA ENGINEERING, d. o. o.: Kontrolna enota z nadzornim sistemom za kovične aplikacije
 • L-TEK, d. o. o.: Inteligentna optimizacija procesov priprave materiala za proizvodnjo elektronike
 • REM, d. o. o.: Nizkoogljična modularna enota REM z znanim vplivom na okolje
 • Rudolfovo – Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto: Laboratorij za upravljanje z energijo {LabE
 • STIPANOVIČ, d. o. o.: Demetrix naprava za pomik težjih bremen
 • STIPANOVIČ, d. o. o.: Hitro nastavljiva podporna noga
 • TPV AUTOMOTIVE, d. o. o., Novo mesto: Avtomatizirana linija za vtiskovanje gumijastih blažilcev
 • TPV AUTOMOTIVE, d. o. o., Novo mesto: Optimizacija dizajna, izdelave ter spajanja elementa znotraj sistema za nastavitev geometrije podvozja vozila
 • TPV AUTOMOTIVE, d. o. o., Novo mesto: Razvoj avtomatskega merilnega sistema, integriranega v izhodni del varilne linije za 100-odstotno kontrolo vseh karakteristik, obdelanih s CNC-stroji
 • TPV AUTOMOTIVE, d. o. o., Novo mesto: Uvedba optimizirane kakovosti materiala odpreška na nosilcu kolesa
 • TPV AUTOMOTIVE, d. o. o., Novo mesto: Zagotovitev stalne ravni dinamične vzdržljivosti nosilca kolesa

BRONASTO PRIZNANJE

 • Dom starejših občanov Novo mesto: Zaposlovanje, integracija in ohranjanje tujcev kot delovne sile v lokalnem okolju
 • KRKA, d. d., Novo mesto: Izdelava inovativnega ohišja z vgrajenimi standardnimi računalniškimi komponentami za nadzor in upravljanje proizvodne opreme v eksplozijsko ogroženih prostorih

 

Šest najbolje uvrščenih inovacij je GZDBK posredovala na izbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi, to so:

 1. ADRIA MOBIL, d. o. o., Novo mesto: ADRIA TWIN MAX
 2. Iskra PIO, d. o. o.: Visoko prilagodljiv izolatorski sistem za sterilno polnjenje aktivnih učinkovin
 3. KOLPA, d. o. o., Metlika: Nova tehnološka linija za proizvodnjo inovativnih Kerrock plošč
 4. KRKA, d. d., Novo mesto: Inovativno zdravilo z dabigatranom za zdravljenje in preprečevanje trombemboličnih dogodkov
 5. KRKA, d. d., Novo mesto: Tapentadolijev maleat v inovativni farmacevtski obliki s podaljšanim sproščanjem za obvladovanje hude kronične bolečine
 6. TPV AUTOMOTIVE, d. o. o., Novo mesto: S simulacijami podprt trajnostni razvoj komponente baterijskega paketa

Podelitev nacionalnih priznanj GZS za najboljše inovacije bo potekala 10. septembra v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

*****

V zadnjih letih smo na Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine veliko dejavnosti namenili spodbujanju inovacijske kulture v regiji. Hkrati smo omogočili širši javnosti predstavitev vseh inovacij, ki so rezultat domačega znanja. Na razpisih Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine so inovatorke in inovatorji v sedemnajstih letih razpisov prijavili 362 inovacij in v tem obdobju so podelili 127 zlatih, 175 srebrnih in 46 bronastih priznanj ter 14 diplom.

Na GZDBK z veseljem ugotavljamo, da smo po številu prijavljenih inovacij najuspešnejša regija v Sloveniji. Rezultati vlaganj v razvoj ter inovacije so tako odlični kazalniki uspešnosti poslovanja gospodarskih družb dolenjsko-belokranjske regije, kar se kaže tudi v vsakoletnih rezultatih poslovanja regije.

Po letih uspešnega in učinkovitega spodbujanja inovacij se je GZDBK v letu 2021 odločila, da izvede prvo razstavo inovacij GZDBK na Glavnem trgu v Novem mestu ter s tem predstavi inovacije širši javnosti. Odlični odzivi po razstavi so bili dodatna spodbuda, da GZDBK tudi letos, že četrtič, inovacije, inovatorke in inovatorje predstavi širši javnosti na Glavnem trgu v Novem mestu, zato vljudno vabimo na ogled razstave, ki bo v mesecu septembru.

*****

Nagrajenim posameznikom in organizacijam iskreno čestitamo in se vam zahvaljujemo za prijavljene inovacije. Občudujemo vašo iznajdljivost in ustvarjalnost. Želimo vam veliko uspeha pri nadaljnjem razvoju svojih inovacij, idej ter širjenju inovativne kulture v delovnem okolju.

V prihodnjem letu vas in ostale organizacije, ki bi rade predstavile svoje inovacije, rešitve in ideje, vabimo, da se prijavite na razpis in na inovativen način predstavite svoje inovacije, ki jih bo podprla Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine ter bodo predstavljene širši javnosti v sklopu Sekcije za inovativnost.

Razpis >

Katalog inovacij >

Fotogalerija >

Video utrinek s podelitve >

Nazaj