Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Vpliv sprememb informacijskih tehnologij na kulturo podjetja

Vpliv sprememb informacijskih tehnologij na kulturo podjetja

20.4.2023

Pri GZDBK deluje Sekcija za informatiko, ki vsako leto pripravi v sodelovanju s Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu, strokovno letno srečanje. Tokrat je 20. 4. 2023 potekal že 14. posvet dolenjskih in belokranjskih informatikov z naslovom: Vpliv sprememb informacijskih tehnologij na kulturo podjetja v sklopu projekta SRC-EDIH.

S posvetom smo naslovili le nekatere od številnih izzivov s katerimi se srečujemo na področju digitalne transformacije v podjetjih in družbi. Nenehne spremembe in hiter razvoj tehnologij, od podjetij zahteva nenehno prilagajanje zahtevnim razmeram na trgu in tudi zahtevam družbe. Ob tem vsem tem podjetja strmijo k uporabi vseh prednosti digitalizacije, avtomatizacije, robotizacije in inovativnih poslovnih modelov za ohranjanje in za izboljšanje svoje pozicije na trgu od katerega živijo tako lastniki podjetja, zaposleni in ostala družba. Prav tako ne spreglejmo izzive s kadri, ki jih primanjkuje za zaposlitev. Primanjkljaje kadrov je tudi možno do neke mere reševati s preudarno digitalno transformacijo poslovnih ter organizacijskih procesov. Sam napredek v razvoju informacijskih tehnologij pa vzvratno tudi vpliva na zaposlene, na procese delovanja ter poslovanja, na varnost in zdravje pri delu, na kulturo podjetja itn.

Udeleženci posveta so prisluhnili primerom projektnega vodenja sprememb informacijske tehnologije ter o poslovnem in tehnološkem vidiku informatizacije in avtomatizacije procesov. Prisluhnili so tudi nazornim poslovnim praksam dveh podjetij; tako z vidika podjetja, kako je uvedlo spremembo centralnega informacijskega sistema v lasno poslovanje; kot z vidika podjetja, ki izvaja implementatanje IKT sistemov oz. rešitev v številnih podjetjih. V sklopu posveta smo predstavili Evropsko digitalno inovacijsko stičišče iz Novega mesta, projekt SRC-EDIH. Predstavili smo njegov namen in priložnosti, ki jih ponuja. Prisluhnili pa smo tudi Združenju za Informatiko in telekomunikacije (ZIT) iz GZS, ki je med drugim za pomoč digitalne transformacije podjetjem marca 2023 izdalo elektronski Vodič uvajanja umetne inteligence v mala in srednja podjetja v Sloveniji, v sklopu projekta AI4SI.

Prispevke strokovnih posvetov Sekcije za informatiko si lahko ogledate na povezavi: https://www.gzdbk.si/si/sekcije/si/dan/

Vabljeni k ogledu utrinkov posveta iz 20. aprila 2023 v naši fotogaleriji.

 

  

EN

Nazaj