Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Računovodski posvet Dolenjske in Bele krajine: Trajnostnost in uporaba generativne umetne inteligence v računovodstvu

Računovodski posvet Dolenjske in Bele krajine: Trajnostnost in uporaba generativne umetne inteligence v računovodstvu

24.10.2023

Pri Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) deluje Sekcija računovodij Dolenjske in Bele krajine, ki je v sodelovanju s Fakulteto za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu, organizirala strokovno letno srečanje. Tokrat je 24. 10. 2023 potekal že 12. računovodski posvet Dolenjske in Bele krajine: Trajnostnost in uporaba generativne umetne inteligence v računovodstvu.

Računovodstvo, kot ključna komponenta upravljanja podjetij, ima vse večjo vlogo pri oblikovanju trajnostnih in uspešnejših poslovnih praks. Hkrati pa je ključno pri vodenju evidenc delovnega časa ter pri upravljanju napotitev delavcev v tujino. Z napredkom umetne inteligence se vse bolj odpirajo nove možnosti za boljše razumevanje, spremljanje in optimizacijo vseh področij poslovanja in računovodenja ter vplivu poslovanja na okolje in družbo.

Prisotne sta ob začetku strokovnega dneva pozdravila Aleš Plantan, predsednik Sekcije računovodij Dolenjske in Bele krajine (direktor podjetja Finskatt d.o.o.), in Tomaž Kordiš, direktor GZDBK. Posvet je bil prežet z več aktualnim strokovnim temami. O izzivih napotitev delavcev iz Slovenije je spregovorila Irena Kamenščak. Trajnostno poročanja podjetij, s poudarkom na spletnem ESG pripomočku, je predstavila ga je Ana Vele iz Slovenskega podjetniškega sklada. Mag. Igor Makovec s Fakultete za ekonomijo in informatiko (FEI) je predstavil potencial in uporabnost generativne umetne inteligence. O evidencah delovnega časa je govorila Andreja Samec Koderman. Dr. Stevanče Nikoloski, FEI, je govoril o varovanju občutljivih računovodskih podatkov v dobi generativne umetne inteligence. V zaključnem delu posveta je najprej dr. Malči Grivec, dekanica FEI, govorila o trajnostnem poročanju v sklopu letnih poročil nato pa je spregovoril še Tomaž Kordiš, direktor GZDBK, o stanju in strategiji digitalizacije Slovenije v sklopu projekta SRC-EDIH.
Gradivo je dostopno na povezavi

Posvet je bil tudi tokrat bogato zapolnjen z aktualnimi strokovnimi temami, ki so jih prisotnim predstavili na tem področju dejavni poznavalci. Prisotni so si na posvetu (še posebej med odmorom in po zaključku predavanj) izmenjali številna mnenja in izkušnje. Medsebojno mreženje pa je prispevalo k boljšemu razumevanju sodobnih pristopov v računovodstvu ter pomenu trajnostnega poročanja in uporabe umetne inteligence na tem področju. Utrdila so se tudi številna stanovska poznanstva, kar je gonilo za povečanje potencialov za nadaljnje povezovanje.

Vabljeni k ogledu utrinkov posveta v fotogaleriji

****

Članstvo v Sekciji računovodij Dolenjske in Bele krajine (SR) je brezplačno za vse zaposlene v podjetjih, ki so člani GZDBK.

Pristopite k sekciji SR >

 

Dogodek je potekal v sklopu projekta SRC-EDIH.

 

EN

Nazaj