Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Priložnosti in tveganja uporabe AI (UI) orodij pri delu in poslovanju

Priložnosti in tveganja uporabe AI (UI) orodij pri delu in poslovanju

23.4.2024

Sekcija za informatiko (SI), ki deluje pri Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine (GZDBK), že vrsto let v sodelovanju s Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu izvaja letni strokovni dan sekcije. Letos je 23. aprila 2024 že petnajstič zapored potekal posvet dolenjskih in belokranjskih informatikov, tokrat z naslovom "Priložnosti in tveganja uporabe orodij umetne inteligence (UI) pri delu in poslovanju".

Dogodek se je začel z uvodnim pozdravom Andreja Železnika, predsednika Sekcije informatikov iz podjetja TEM Čatež, d. o. o., ter Tomaža Kordiša, direktorja GZDBK, s čimer sta postavila temelje za nadaljnje razprave.

Udeležence je prvi nagovoril dr. Sašo Dolenc, urednik časopisa Kvarkadabra, osvetlil je prednosti in nevarnosti uporabe novih orodij UI, kar je postavilo osnovo za nadaljnje razmišljanje o praktičnih vprašanjih. Sledil je prispevek dr. Jožeta Ramovša, antropologa in predstojnika Inštituta Antona Trstenjaka, ki je predstavil izzive, s katerimi se srečujejo uporabniki orodij UI pri svojem delu. V nadaljevanju je Marko Grobelnik iz Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan predstavil transformacije, ki jih prinaša UI, medtem ko je dr. Slavko Žitnik iz Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani govoril o uporabi najnaprednejših orodij generativne umetne inteligence v informatiki. Kako lahko umetna inteligenca prispeva k uspešnosti podjetij, predvsem proizvodnih, je predstavil Klemen Rizman, vodja R&D oddelka v podjetju CREAPLUS/CREApro, d. o. o. Temu je sledila še predstavitev procesa nabave in implementacije s strani Jurija Bajzelja iz podjetja Era Novum, d. o. o. 

Dogodek je zaključil moderator, dr. Albert Zorko, ki je povzel ključne misli dneva in poudaril pomen nadaljnjega sodelovanja med akademsko in poslovno sfero na področju UI. Strokovno srečanje je tako ponudilo celosten vpogled v svet UI ter postavilo temelje za nadaljnji razvoj in implementacijo tehnologije v različnih sektorjih.

Prispevke strokovnih posvetov Sekcije za informatiko si lahko ogledate na spletni strani GZDBK: https://www.gzdbk.si/si/sekcije/si/dan/

Vabljeni k ogledu utrinkov posveta v fotogaleriji.

Srečanje je potekalo v sklopu projekta SRC-EDIH.

EN

Nazaj